DISTRIBUIȚI

Administraţia Vladimir Putin a acuzat, vineri, Uniunea Europeană că a devenit „agresivă şi beligerantă”, în colaborare cu Alianţa Nord-Atlantică, în contextul conflictului militar din Ucraina, argumentând că, în acest context, aspiraţiile europene ale Kievului nu pot fi ignorate, informează mediafax.

„Uniunea Europeană a trecut de la a fi o constructivă platformă economică, aşa cum a fost creată, la un actor agresiv şi beligerant care afişează deja ambiţii dincolo de continentul european”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit cotidianului Le Figaro, într-o conferinţă de presă organizată în Tadjikistan.


Citește și : Noul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu primeşte semnale de îngrijorare privind angajamentul SUA

Serghei Lavrov a notat că, în acest nou context, aspiraţia Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene „nu este nesemnificativă”. „Uniunea Europeană merge exact pe direcţia trasată de NATO, confirmând astfel tendinţa de fuziune cu Alianţa Nord-Atlantică şi fiind, de fapt, o anexă a Alianţei”, a acuzat Serghei Lavrov.

Uniunea Europeană finanţează achiziţiile de armament pentru armata ucraineană şi facilitează transferul echipamentelor militare spre Ucraina.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi, în cursul unei vizite la Tokyo, că Uniunea Europeană va intensifica relaţiile cu Japonia la nivel comercial şi în domeniul digital, dar şi în materie de securitate şi infrastructură, denunţând „ameninţările” Rusiei şi susţinerea oferită Moscovei de China. „Uniunea Europeană vrea să joace un rol mai activ în zona Asia-Pacific. Vrem să asumăm mai multă responsabilitate într-o regiune atât de vitală pentru prosperitatea noastră. Iar acum ajung la Rusia. În prezent, este cea mai directă ameninţare la adresa ordinii mondiale, prin războiul barbar împotriva Ucrainei şi pactul îngrijorător cu China, prin ceea ce numesc noile relaţii internaţionale, într-un mod foarte arbitrar”, a precizat preşedintele Comisiei Europene.

Citește și : Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator