DISTRIBUIȚI

Lava vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma care a ajuns la Oceanul Atlantic a câştigat teren şi formează o „limbă” de peste zece hectare în ocean, a declarat joi Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan), relatează AFP, potrivit agerpres.

„Se estimează că depăşeşte deja zece hectare”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Involcan, David Calvo, care a afirmat că vor fi efectuate măsurători mai precise în următoarele ore folosind drone.


Citeşte şi: 100 de morţi într-o revoltă din închisoare! Preşedintele ţării declară ‘situaţie excepţională’ – Black News

Fluxul de lavă provenit de la vulcanul Cumbre Vieja, care a erupt în urmă cu unsprezece zile, a ajuns în cele din urmă la ocean în noaptea de marţi spre miercuri după ce a parcurs şase kilometri, distrugând tot în cale. De atunci, vulcanul a expulzat lavă care a continuat să curgă în ocean.

„Râurile de lavă continuă să coboare prin canalul” format de marţi seară „până la ocean”, a detaliat David Calvo.

Lava a ajuns la ocean fără a provoca pentru moment cele mai temute efecte – explozii şi valuri de apă clocotită. Cu toate acestea, contactul între lava cu o temperatură de peste 1.000 de grade şi apa oceanului a produs gaze potenţial toxice.

„Există încă o coloană de gaz, precum cea pe care am putut-o observa ieri”, a spus David Calvo, adăugând că vântul, care a ajutat miercuri la risipirea rapidă a acestor gaze, a fost din ce în ce mai slab joi.

Citeşte şi: Polonia cumpără mai multe elicoptere americane – Black News

Primăria din La Palma, guvernul local al insulei, a cerut locuitorilor din mai multe cartiere din Tazacorte să rămână în case pentru a evita o posibilă intoxicaţie cu gaze.

„Erupţia a afectat aproximativ 476 de hectare” de pe această insulă de aproximativ 70.000 de hectare şi a distrus „744 de clădiri”, a declarat autoritatea locală a insulei pe Twitter.