DISTRIBUIȚI
Le Parisien

Preşedintele partidului de dreapta francez Republicanii (Les Républicains, LR), Laurent Wauquiez, şi-a anunţat duminică demisia, la o săptămână după ce, la recentele alegeri pentru Parlamentul European, formaţiunea sa a înregistrat, cu doar 8,45% din voturi, cel mai slab scor electoral din istoria sa, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Victoriile sunt colective, înfrângerile sunt solitare. Trebuie să-mi asum responsabilităţile (…) Mă retrag din funcţia de preşedinte al Republicanilor’, a declarat Wauquiez, supus, în ultima săptămână, presiunilor mai multor personalităţi de dreapta pentru a renunţa la şefia partidului.


Citeşte şi: Cutremur puternic în arhipelagul indonezian

‘Trebuie ca dreapta să se reconstruiască’ şi ‘nu vreau să fiu un obstacol’, a explicat el, la postul de televiziune TF1.

Partidul LR, moştenitorul direct al UMP – creat în 2002 de tabăra preşedintelui francez de atunci, Jacques Chirac, şi care l-a purtat până la Palatul Elysee pe Nicolas Sarkozy în 2012 – traversează o criză fără precedent după alegerile prezidenţiale din 2017. Candidatul său François Fillon, fost prim-ministru, inculpat în aprilie 2017, s-a plasat pe locul al treilea în primul tur de scrutin, un scor care a echivalat cu un seism pentru principalul partid de dreapta al Franţei.

Laurent Wauquiez, în vârstă de 44 de ani, fost ministru în mandatul lui Sarkozy, a fost ales la conducerea LR cu o majoritate confortabilă, de circa 75% din voturi, în decembrie 2017.

Ulterior însă, el a fost supus unor critici numeroase pentru linia sa de dreapta şi pentru luarea deciziilor fără consultarea altor membri din conducere.

Citeşte şi: Un alt ‘greu’ al Casei Albe îl părăseşte pe Trump

În pofida scepticismului general, Wauquiez l-a desemnat în fruntea listei LR pentru europarlamentare pe François-Xavier Bellamy, un profesor de filosofie în vârstă de 33 de ani, însă numeroşi alegători de dreapta au ales să voteze pentru formaţiunea La République en marche (LREM) a preşedintelui Emmanuel Macron.

După alegeri, mai mulţi lideri ai LR au cerut, mai mult sau mai puţin public, demisia lui Wauquiez, iar preşedintele Senatului, Gérard Larcher, a iniţiat un ‘demers’ pentru construirea ‘unui proiect care să adune dreapta şi centrul’.

Conform statutului partidului, după demisia lui Wauquiez, conducerea va fi asigurată interimar de vicepreşedintele delegat, Jean Leonetti.