DISTRIBUIȚI
AP News

Laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2018, scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, a declarat vineri că se simte „mândră să fie cea de-a 15-a femeie care a primit premiul Nobel”, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Sunt încrezătoare că am primit acest premiu nu pentru că sunt femeie, ci pentru că scriu cărţi”, a declarat ea jurnaliştilor la sediul Academiei Suedeze din Stockholm.


Citește și : EXPLOZIE puternică într-un bloc din Slovacia (VIDEO)! Cel puţin trei oameni au murit!

Ea a declarat că femeile sunt mai puţin vizibile în textele istorice, afirmând că acestea „nu sunt documentate”.

Tokarczuk a fost desemnată în octombrie câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură pe 2018. Ea urmează să primească premiul marţi, 10 noiembrie, în cadrul unei ceremonii la Stockholm.

Luna trecută, Olga Tokarczuk a anunţat că intenţionează să publice o nouă carte anul viitor.

Opera lui Tokarczuk îi poartă adesea pe cititori pe un tărâm undeva între mit şi realitate, iar scriitoarei poloneze îi place să experimenteze cu ajutorul instrumentelor narative.

Tokarczuk, care şi-a făcut publice opiniile politice, se descrie ca fiind o feministă şi şi-a exprimat deseori sprijinul pentru refugiaţi, drepturile minorităţilor şi acţiunile de protecţie a mediului. În ultimii ani, ea a criticat, printre altele, ideea preşedintelui american Donald Trump de a construi un zid la graniţa Statelor Unite cu Mexicul, precum şi o creştere a xenofobiei în Polonia ei natală.

Citește și : Două autobuze pline cu copii s-au ciocnit în Franţa