DISTRIBUIȚI
mti

Uniunea Europeană trebuie să restabilească încrederea în blocul comunitar, iar misiunea sa nr. 1 în faţa statelor membre, după alegerile pentru Parlamentul European, va fi relansarea dialogului liber de prejudecăţi, a declarat vineri ministrul ungar al justiţiei, Laszlo Trocsanyi, transmite MTI, potrivit Agerpres.

Miza alegerilor de la sfârşitul lui mai este una ridicată, pentru că votul va decide direcţia politicii europene în următorii ani şi este important să fie aleşi lideri care sunt capabili să recunoască „problemele reale” şi să ofere soluţii adecvate, a explicat ministrul ungar în cadrul unei conferinţe organizate de institutul Nezopont şi fundaţia Waclaw Felczak pentru prietenia ungaro-poloneză. Nu poate exista integrare europeană fără încredere, a punctat Trocsanyi.


Citește și : Guvernul din Sri Lanka impune măsuri de control în moschei după atentatele de Paşti

Ministrul ungar a salutat prezenţa vicepremierului polonez, Beata Szydlo, şi a subliniat importanţa pe care o are cooperarea dintre Polonia şi Ungaria pentru viitorul Europei Centrale, menţionând că ambele ţări sunt conştiente de problemele pe care le întâmpină funcţionarea instituţiilor UE.

Uniunea Europeană îşi va putea îndeplini misiunea doar funcţionând ca o comunitate guvernată de voinţa statelor membre a căror independenţă naţională este respectată, a mai spus Trocsanyi.

La rândul ei, Beata Szydlo a afirmat că suveranitatea UE ca bloc nu poate fi realizată prin limitarea suveranităţii statelor membre şi şi-a exprimat preocuparea faţă de un „deficit de democraţie” şi faţă de pericolul pe care îl reprezintă pentru UE protecţionismul, care blochează libera circulaţie a bunurilor şi capitalurilor.

Citește și : 70 de migranţi au murit înecaţi în Mediterană

Există şi încercări de a exclude unele ţări situate în afara zonei euro din uniunile bancară şi monetară, ceea ce ar crea o Uniune Europeană divizată, a notat oficialul polonez. „Cu siguranţă, o Europă cu două viteze ar împiedica blocul să devină mai puternic”, a menţionat Beata Szydlo.