DISTRIBUIȚI
liberte-algerie.com

Insula italiană Lampedusa a comemorat miercuri cinci ani de la cel mai grav naufragiu din istoria recentă a Europei, soldat cu moartea a sute de migranţi, ceremonia de miercuri desfăşurându-se, pentru prima dată, fără participarea guvernului de la Roma, relatează dpa, potrivit Agerpres.

În ziua de 3 octombrie 2013, aproximativ 370 de migranţi şi-au pierdut viaţa în largul Lampedusei, cel mai sudic punct al Italiei.


Citește și : Dezvăluiri NYT: Anchetă în statul american New York privind fraude fiscale comise de Donald Trump

Miercuri, sute de persoane, printre care supravieţuitori ai naufragiului, unii veniţi în mod special din Germania, au mărşăluit pe insulă cu pancarte pe care scria ‘Protejaţi oamenii, nu frontierele’.

După marş, trei vase de pescuit s-au îndreptat spre locul tragediei, unde, în memoria victimelor, o coroană de flori a fost aruncată în mare.

Insula Lampedusa a comemorat dezastrul în fiecare an după 2013.

În anii trecuţi, la eveniment au participat şi reprezentanţi ai guvernului italian, însă aceştia au absentat joi.

Întrebat de agenţia dpa în legătură cu această absenţă, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne nu a dorit să comenteze.

‘Italia şi Europa lipsesc astăzi pe Lampedusa: este o zi tristă pentru politică, dar una de angajament pentru cei care cred în valoarea bunei primiri’ a migranţilor, a declarat primarul Lampedusei, Toto Martello.

Citește și : Vladimir Putin: „Serghei Skripal nu este decât un trădător”

Într-un comentariu postat pe contul de Facebook al primăriei, Martello a propus ca data de 3 octombrie să fie declarată zi europeană de comemorare a migranţilor care şi-au pierdut viaţa.

Noul guvern populist de la Roma, format în luna iunie, a adoptat politici dure antiimigraţie, între altele interzicând navelor umanitare accesul în porturile italiene.