DISTRIBUIȚI
Fortune

Guvernele din zona euro ar putea fi nevoite să împrumute suplimentar 1.500 miliarde de euro anul acesta, pentru a-şi ţine economiile pe linia de plutire, pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters, scrie agerpres.

„Conform scenariului mediu, care prevede un declin al economiei de 8%, Banca Centrală Europeană estimează că în acest an necesităţile suplimentare de finanţare ale guvernelor din zona euro în urma recesiunii şi a măsurilor fiscale cerute ar putea depăşi 10% din PIB-ul zonei euro. Aceasta ar majora emiterea suplimentară de obligaţiuni în 2020 în jurul a 1.000 – 1.500 miliarde de euro”, a afirmat şeful BCE.


Citește și : Mai mulţi congresmeni americani cer sprijin pentru participarea Taiwanului la OMS

Potrivit datelor publicate recent de Eurostat, în primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat deja o contracţie istorică de 3,8%.

„Zona euro se confruntă cu o contracţie economică a cărei magnitudine şi viteză este fără precedent în perioade de pace. Măsurile destinate ţinerii sub control a răspândirii coronavirusului au oprit activitatea economică în toate ţările din zona euro şi de pe glob… Având în vedere incertitudinea ridicată cu privire la impactul asupra economiei, scenariile elaborate de staff-ul BCE sugerează că PIB-ul zonei euro ar putea înregistra o scădere cuprinsă între 5% şi 12% în acest an, în funcţie de durata măsurilor de control şi a succesului politicilor destinate să atenueze consecinţele economice pentru companii şi muncitori”, avertiza luna trecută Christine Lagarde, într-o videoconferinţă la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Citește și : De Ziua Europei, liderii UE cer solidaritate în criza coronavirusului

În aceste condiţii, programul de urgenţă al BCE, care constă în răscumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, ar putea fi prelungit şi după sfârşitul acestui an, a anunţat Christine Lagarde.

„Aceste achiziţii vor continua până când Consiliul guvernatorilor va aprecia că actuala criză a coronavirusului s-a încheiat, însă în orice caz până la finele acestui an”, a explicat Christine Lagarde, adăugând că programul ar putea fi ajustat şi dincolo de 2020.