DISTRIBUIȚI

Banca Centrală Europeană va avea o abordare „robustă”, care-i va permite să răspundă riscurilor inflaţioniste în funcţie de necesităţi, dar va sprijini şi pieţele financiare dacă apar ameninţări, a afirmat miercuri preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.

„Readucerea inflaţiei la ţinta de 2% pe termen mediu nu este negociabilă. Vom face asta urmând o strategie robustă, care depinde de datele pe care le primim, şi suntem gata să acţionăm, dar aceste evoluţii nu modifică obiectivul nostru de bază”, a declarat şeful BCE la o conferinţă desfăşurată la Frankfurt.


Citește și : Kyriakos Mitsotakis anunţă luna alegerilor din Grecia

Oficialul s-a angajat să ofere sprijin sistemului financiar dacă va fi necesar, dar de asemenea nu şi-a modificat poziţia privind riscurile inflaţioniste, care încă nu arată semne de disipare, în contextul recentelor turbulenţe de pe pieţele globale.

„Nu vedem dovezi clare conform cărora inflaţia de bază este pe o traiectorie descedentă. Deşi scăderea preţurilor energiei atenuează presiunile, sporirea presiunilor preţurilor interne ar putea compensa o parte din acest impuls dezinflaţionist”, a adăugat Lagarde.

Conform datelor Eurostat, în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,6% în ianuarie la 8,5% în februarie. Este a patra lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un avans record, de 10,6%.

„Ideea este că dacă stabilitatea financiară este prezervată (şi acesta este un mare dacă), BCE va majora dobânzile şi în această vară. Ne aşteptăm în mai şi iunie la o majorare cu 25 de puncte de bază şi o alta posibilă în iulie. Riscurile, însă, sunt înclinate spre mai puţină înăsprire a politicii monetare, dacă se vor înrăutăţi condiţiile financiare”, a explicat preşedintele BCE.

Citește și : Varşovia spune că axa Rusia-China este periculoasă

Lagarde a dat asigurări că oficialii vor urmări cu atenţie evoluţiile din sectorul bancar în următoarele săptămâni şi luni, pentru a vedea dacă firmele devin mai reticente în a contracta împrumuturi. Unii economişti au sugerat că acesta va fi rezultatul costurilor de finanţare mai ridicate, în contextul recentelor turbulenţe de pe pieţele globale.

Economistul şef al BCE, Philip Lane, vorbind la acelaşi eveniment, a apreciat că inflaţia de bază ar trebui să se atenueze în timp şi a sprijinit opinia şefului BCE în legătură cu dobânzile.