DISTRIBUIȚI
British Labour politician and senior shadow cabinet minister, Jon Trickett speaks to the media outside the Savoy in London on May 11, 2017. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE (Photo credit should read CHRIS J RATCLIFFE/AFP/Getty Images)

Prim-ministrul britanic Theresa May nu mai are nicio autoritate după demisia ministrului pentru Brexit Dominic Raab, a declarat joi Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie din Marea Britanie, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Guvernul îşi pierde controlul în faţa ochilor noştri întrucât pentru a doua oară ministrul pentru Brexit a refuzat să susţină planul prim-ministrului cu privire la Brexit”, a spus Jon Trickett (foto), colaborator apropiat al liderului laburist britanic Jeremy Corbyn.


Citeşte şi: Americanii se tem că ar putea pierde un război în faţa Rusiei sau a Chinei

”Este al 20-lea ministru care demisionează din guvernul Theresei May în cei doi ani ai săi de mandat. Theresa May nu mai are nicio autoritate şi este în mod clar incapabilă să furnizeze un acord privind Brexit-ul care să obţină sprijinul cabinetului său – ca să nu mai vorbim de sprijinul parlamentului şi al populaţiei din ţara noastră”, a adăugat Trickett.

Ministrul britanic pentru Brexit Dominic Raab şi-a dat demisia joi în semn de protest faţă de acordul prim-ministrului Theresa May pentru ieşirea din UE. Raab a spus că planul Theresei May ameninţă integritatea Marii Britanii şi că aranjamentul privind Irlanda de Nord este acum punctul de pornire pentru convorbiri privind viitoarele relaţii, care vor prejudicia grav a doua fază a negocierilor.

Theresa May a obţinut miercuri sprijinul executivului său pentru acordul de retragere ce prevede termenii ieşirii ţării sale din UE.

Citeşte şi: Donald Tusk anunţă un summit pentru oficializarea acordului dintre UE şi Marea Britanie

Acordul acoperă toate elementele retragerii Regatului Unit din UE: drepturile cetăţenilor, aspectele financiare, perioada de tranziţie, guvernarea, protocoalele privind Irlanda, Gibraltarul şi Ciprul, precum şi o serie de alte probleme implicate de ieşirea ţării din blocul comunitar.

Acordul tehnic convenit de negociatorii Uniunii Europene şi britanici privind Brexit-ul are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înţelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la finalul anului 2020. În caz contrar, UE şi Regatul Unit vor putea extinde în comun perioada de tranziţie. Alternativ, din ianuarie 2021, se va aplica o aşa-numită ‘plasă de siguranţă’ pentru Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, sub rezerva unui mecanism comun de revizuire.

‘Plasa de siguranţă’ înseamnă că va exista ‘un teritoriu vamal unic’ între UE şi Regatul Unit, care se va institui de la sfârşitul perioadei de tranziţie până la data la care un acord ulterior devine aplicabil. Irlanda de Nord va rămâne, prin urmare, parte a aceluiaşi teritoriu vamal ca restul Regatului Unit. Teritoriul vamal unic se referă la toate mărfurile, cu excepţia produselor piscicole şi de acvacultură.