DISTRIBUIȚI

Partidul Laburist britanic (de opoziţie) va face demersuri pentru organizarea unor alegeri parlamentare şi, posibil, pentru un nou referendum privind apartenenţa la Uniunea Europeană dacă planul premierului Theresa May privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar va fi respins, a anunţat luni purtătorul de cuvânt pentru Brexit al laburiştilor britanici, Keir Starmer, notează Reuters, potrivit agerpres.

”Dacă acordul este respins atunci noi vom solicita alegeri generale. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci trebuie să rămână pe masă toate opţiunile şi printre acestea se află cea pentru un vot public”, a spus Starmer.


Citeşte şi: Un oficial al ministerului de externe iranian, condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj

Întrebat duminică despre posibilitatea unui nou referendum, liderul laburist Jeremy Corbyn a afirmat că acesta a avut deja loc şi că acum este timpul ca populaţia să fie unită.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută de către premierul britanic Theresa May aliatului său nord-irlandez Partidul Democratic Unionist (DUP), şefa executivului britanic explică faptul că Uniunea Europeană insistă ca Irlanda de Nord să rămână aliniată cu Republica Irlanda în privinţa reglementărilor, pentru a se evita revenirea la o frontieră fizică între cele două părţi ale insulei irlandeze.

Această soluţie, aşa-numita ‘plasă de siguranţă’, ar interveni până la ajungerea la un acord privitor la viitoarea relaţie dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Theresa May a adăugat că ‘nu va accepta niciodată o soluţie care ar diviza Regatul Unit’.

Scrisoarea sugerează, totuşi, că pentru Irlanda de Nord ‘ar putea fi nevoie de soluţii de aliniere specifice în anumite scenarii’.

Citeşte şi: Un avion american de vânâtoare s-a prăbuşit în Marea Filipinelor – FOTO

Cotidianul The Times a relatat joi că acordul cu Uniunea Europeană privind retragerea Regatului Unit din blocul comunitar va fi publicat marţi după ce în ziua anterioară cabinetul britanic va analiza înţelegerea, potrivit unui proiect de calendar care este discutat la Londra. Ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, ar urma să se întâlnească marţi cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în aceeaşi zi cu publicarea Acordului de Retragere complet şi cu conturarea declaraţiei politice.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.