Liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, i-a cerut marţi preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, să garanteze că serviciul public de sănătate din Regatul Unit (NHS) este exclus dintr-un viitor acord comercial bilateral după „brexit”, transmite EFE, potrivit agerpres.
Corbyn i-a scris liderului american cu ocazia sosirii acestuia la Londra, pentru a participa marţi şi miercuri la un summit al NATO, găzduit de prim-ministrul conservator Boris Johnson, în plină campanie electorală în această ţară.
Citeşte şi: EXPLOZIE puternică la Jakarta! Doi oameni au fost răniţi – FOTO
Posibilul acces al companiilor americane la sectoare din NHS, în special la furnizarea de medicamente, reprezintă una din temele cele mai sensibile din această campanie, iar laburiştii au dezvăluit în urmă cu câteva zile un document care demonstra că au existat discuţii între guvernul conservator britanic şi cel american.
Trump s-a arătat foarte dispus să negocieze cu Regatul Unit un acord comercial imediat ce această ţară va părăsi Uniunea Europeană, eveniment care se aşteaptă să aibă loc pe 31 ianuarie.
Johnson, favorit în sondaje în ce priveşte intenţia de vot, a declarat că nu va tolera privatizarea nici măcar parţială a Sănătăţii publice, deşi acel document menţiona că SUA pun drept condiţie accesul la „toată piaţa” serviciilor publice.
Citeşte şi: SUA ameninţă Franţa cu noi taxe vamale
În scrisoarea sa, Corbyn îi cere lui Trump, apropiat politic de Johnson, să asigure că preţul medicamentelor în Regatul Unit nu va creşte ca rezultat al unui tratat comercial britanico-american, că va accepta rolul autorităţilor naţionale de reglementare şi că datele pacienţilor nu vor fi comercializate.
În octombrie, liderul american a intervenit în campania britanică afirmând la o emisiune radio a prietenului său Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, că politicianul de stânga Corbyn ar fi „foarte rău pentru Regatul Unit”.
Pe de altă parte, Johnson a declarat marţi în „The Sun” că rivalul său socialist, cunoscut pentru simpatiile sale pentru cauza palestiniană şi republicanii nord-irlandezi, între altele, este „un risc pentru securitate” deoarece „mereu se situează de partea inamicului”.