DISTRIBUIȚI

Partidul Laburist britanic înregistrează cel mai mare avans în preferinţele de vot din ultimele două decenii faţă de Partidul Conservator, relatează marţi Reuters, citând rezultatele unui sondaj realizat de YouGov pentru The Times, transmite şi agerpres.

Laburiştii, care sunt în opoziţie, sunt înaintea conservatorilor cu 17 puncte procentuale, adică un nivel de susţinere nemaiîntâlnit din 2001, când a devenit premier laburistul Tony Blair, a consemnat The Times.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

Sondajul a relevat o puternică opoziţie din partea publicului britanic şi chiar în rândul conservatorilor faţă de scăderile de taxe anunţate săptămâna trecută de noul ministru de finanţe Kwasi Kwarteng.

Doar circa 19% dintre respondenţi au considerat că „minibugetul” anunţat de Kwarteng este „corect”, cel mai slab scor înregistrat la această întrebare de când YouGov realizează astfel de sondaje, din 2010.

Guvernul britanic a prezentat vineri cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii, şi în paralel a anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul de creştere pe termen lung al economiei.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

Imediat după anunţarea acestor planuri, randamentele pentru obligaţiunile emise de guvernul britanic au înregistrat cea mai mare creştere zilnică din ultimii 13 ani, lire sterlină a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani în raport cu dolarul iar cotaţia acţiunilor companiilor britanice a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni.

În contraatac la planul de relansare al noului guvern britanic condus de Liz Truss, liderul laburiştilor, Keith Starmer, urma să susţină marţi un discurs în care vizează să-i asigure pe britanici că un guvern laburist va crea locuri de muncă, va creşte nivelul de pregătire şi se va ocupa de problemele de mediu, în loc să reducă impozitele celor bogaţi.