DISTRIBUIȚI
© Central Hospital of Wuhan via Sputnik

Directorul laboratorului acuzat de mass-media americane că ar fi posibila sursă a noului tip de coronavirus a dezminţit sâmbătă categoric orice respinsabilitate. „Este imposibil ca acest virus să vină de la noi”, a declarat într-un interviu pentru postul CGTN, Yuan Zhiming, directorul Institutului de virusologie din Wuhan, oraşul epicentrului pandemiei, potrivit AFP, scrie news.ro.

Potrivit celor mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă, noul coronavirus a fost probabil transmis la om de un animal. O piaţă din oraşul Wuhan a fost acuzată că a vândut animale sălbatice vii. Dar prezenţa, la câţiva kilometri de aceasta a Institutului de virusologie, a alimentat de mai multe luni ipoteza unei scurgeri din instalaţiile sale.


Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 în SUA

„Ştim clar ce tipuri de cercetări sunt conduse la institut şi modul în care sunt gestionate virusurile şi probele”, a adăugat directorul acestui institut care deţine un laborator P4, instalaţie de înaltă securitate care adăposteşte sursele celor mai periculoase virusuri cunoscute, precum Ebola.

Prin simpla localizare a institutului de la Wuhan, „oamenii nu pot fi împiedicaţi să facă asocieri”, a spus el, acuzând mass-media că „încearcă în mod deliberat să înşele oamenii” cu informaţii „în întregime bazate pe speculaţii”, fără „probe”.

Citește și : Trump sugerează că Beijingul ar trebui să suporte consecinţe pentru izbucnirea pandemiei

Potrivit The Washington Post, după mai multe vizite la institut, ambasada SUA la Beijing a alertat în 2018 autorităţile americane cu privire la măsurile de securitate aparent insuficiente dintr-un laborator care cerceta coronavirusurile provenite de la lilieci.