DISTRIBUIȚI
The Irish Times

Italia trebuie să facă mai mult pentru a accelera eforturile de reconstruire în L’Aquila, a declarat preşedintele Sergio Mattarella, sâmbătă, ziua în care în urmă cu zece ani un cutremur devastator a ucis mai mult de 300 de oameni în acest oraş medieval, transmite dpa, potrivit Agerpres.

În primele ore ale zilei de 6 aprilie 2009, un cutremur cu magnitudinea 6,3 i-a trezit pe locuitorii din acest oraş situat în centrul Italiei şi din satele învecinate. 1.600 de oameni au fost răniţi în seism şi 80.000 au rămas atunci fără adăpost, aminteşte AFP. Multe case şi clădiri nu au fost încă reconstruite. Centrul oraşului L’Aquila este în mare parte pustiu şi seamănă cu un şantier de construcţii.


Citește și : Trump afirmă că SUA nu mai au capacitatea de a primi migranţi: „Ţara noastră este plină. Aşadar faceţi cale întoarsă”

Tinerii au „dreptul la renaşterea” comunităţilor lor afectate, a spus Mattarella într-un comunicat, numind reconstrucţia o „provocare la nivel naţional”.

Sâmbătă dimineaţă a avut loc o procesiune cu torţe în oraş, la care a participat premierul Giuseppe Conte. La ora locală 03:32 a.m. – când s-a produs cutremurul – au fost citite numele celor 309 victime, rostirea fiecărui nume fiind însoţită de o bătaie de clopot.

„Cutremurul a adus moarte şi distrugere, a lovit întreaga ţară în inimă, lăsând cicatrici adânci şi dureroase care au fost parţial alinate de timp şi efort uman, dar care nu pot fi niciodată şterse”, a spus Mattarella.

Citește și : Afganistan: Două explozii în provincia Jalalabad; cel puțin trei morți