DISTRIBUIȚI

Polonia nu va trimite nicio delegaţie guvernamentală la Smolensk (estul Rusiei) pe 10 aprilie, la zece ani după catastrofa aeriană soldată cu moartea preşedintelui de la acea vreme Lech Kaczynski şi a altor înalţi demnitari polonezi, a declarat vineri la postul public de televiziune , şeful de cabinet al prim-ministrului polonez, care a explicat decizia prin atitudinea Moscovei, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”În această noapte a fost luată decizia de a amâna vizita care trebuia să aibă loc pe 10 aprilie la Smolensk”, unde premierul Mateusz Morawiecki urma să se deplaseze alături de o delegaţie guvernamentală şi de reprezentanţi ai parlamentului din Polonia, a anunţat Dworczyk.


Citește și: Comandantul portavionului-infectat a fost DEMIS

Potrivit lui Dworczyk, în schimburile angajate cu Moscova începând din luna februarie, reprezentanţii Rusiei, care au declarat că îşi dau acordul pentru vizita respectivă, nu au furnizat până joi la miezul nopţii ”un răspuns lipsit de ambiguitate, scris, la chestiunile logistice” ridicate de Varşovia.

Aceste circumstanţe au făcut ”practic imposibil să se organizeze această vizită conform cu procedurile de securitate în vigoare aplicate de serviciile poloneze”. ”Vizita va avea loc cu siguranţă, dar la o dată ulterioară”, a adăugat Michal Dworczyk.

Catastrofa de la 10 aprilie 2010 s-a soldat cu 96 de morţi, printre care Lech Kaczynski, care se deplasa în Rusia pentru a-i comemora pe miile de polonezi ucişi în 1940, la Katyn, de poliţia politică a lui Stalin.

Citește și: Suedia instalează un spital de campanie la Stockholm

Cauzele catastrofei au făcut obiectul unor dezbateri politice intense în Polonia, unde Partidul Lege şi Justiţie, al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului preşedinte, a acuzat guvernul liberal condus la acea vreme de Donald Tusk de neglijenţă în pregătirea vizitei prezidenţiale şi lipsă de implicare în ancheta privind catastrofa.

Unii politicieni polonezi au avansat ipoteza unui atentat, însă acesta nu a putut fi confirmat de probe. Până în prezent Rusia a refuzat să predea Poloniei epava avionului, susţinând că ancheta sa nu este încheiată, ceea ce a contribuit la alimentarea acestui gen de ipoteze, notează AFP.