DISTRIBUIȚI
Thetford and Brandon Times

Două avioane de vânătoare americane au fost aproape să intre în coliziune cu doi parașutiști în apropiere de Cambridgeshire, Marea Britanie, în cursul unui incident petrecut pe 17 aprilie, relatează cotidianul The Guardian, potrivit mediafax.

Camera de filmat atașată de casca unuia dintre parașutiștii implicați în incident arată un avion F-15 zburând la mică distanță sub ei, în timp ce aceștia se aflau în cădere, având o viteză de peste 190km/h.


Citește și : Administraţia Trump doreşte ‘progrese substanţiale’ în negocierile comerciale cu China (Mnuchin)

Aflate sub controlul aerian al autorităților britanice responsabile în acest sens, cele două aeronave au fost redirecționate în timpul zborului pe un alt traseu aerian pentru a evita un avion de realimentare.

Aflate inițial sub controlul aerian al unității Foțelor Aeriene Regale (RAF) Coningsby, cu baza în Lincolnshire, avioanele au intrat, după schimbarea traiectoriei, în raza de control a unității RAF Lakenheath, cu baza în Suffolk.

Citește și : Lula da Silva: ‘Bolsonaro nu face nimic, el distruge’

Perioada de timp dintre pierderea conexiunii cu cea dintâi unitate și reconectarea cu cea de-a doua unitate a fost principala cauză a incidentului, astfel încât cei doi piloți nu au putut fi anunțați de pătrunderea în spațiul aerian al centrului de parașutism Chatteris.

Comisia britanică Airprox, responsabilă de monitorizarea și raportarea situațiilor de proximitate aeriană, adică incidente de apropiere periculoasă cu aeronave, a transmis că procedurile și reglementările nu au fost respectate; astfel, deși cei doi piloți nu au fost informați cu privire la zborul parașutiștilor, aceștia ar fi trebuit să evite zona respectivă sau să întrebe controlorii de trafic aerian.