DISTRIBUIȚI

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat duminică rezistenţa ucraineană în faţa „celei mai mari forţe împotriva umanităţii a timpurilor noastre”, la un an de la descoperirea de trupuri de civili ucişi la Bucea, oraş devenit simbolul atrocităţilor comise de ruşi, informează AFP, potrivit agerpres

Această comemorare intervine la o zi după ce Rusia a preluat preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al ONU.


Citește și : Donald Trump este pus sub acuzare în New York. Ce înseamnă şi ce urmează din punct de vedere juridic

„Popor ucrainean! Voi aţi oprit cea mai mare forţă împotriva umanităţii a timpurilor noastre. Voi aţi oprit o forţă ce dispreţuieşte şi vrea să distrugă tot ce are importanţă pentru oameni”, a declarat preşedintele Zelenski pe Telegram.

„Vom elibera toate teritoriile noastre. Vom rearbora drapelul ucrainean în toate oraşele şi localităţile noastre”, a afirmat Zelenski, în condiţiile în care Rusia continuă să controleze circa 18% din teritoriul ucrainean.

Pe 2 aprilie 2022, jurnalişti au văzut la Bucea cadavrele a circa 20 de oameni îmbrăcaţi în civil, dintre care unul avea mâinile legate la spate, alături de carcase calcinate de vehicule şi case distruse.

Aceste scene au şocat lumea întreagă, Kievul şi Occidentul denunţând de nenumărate ori execuţii sumare de civili şi crime de război. De atunci, Bucea a devenit un simbol al „atrocităţilor” imputate trupelor Moscovei în timpul ocupaţiei lor în regiune.

Citește și : Putin a numit un cunoscut blogger militar ca şef al Gărzii Naţionale Ruse din Doneţk

Kremlinul neagă orice implicare şi evocă o „punere în scenă” de către Ucraina şi aliaţii săi.