DISTRIBUIȚI
RTR.md

La întâlnirea de joi între preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, la reşedinţa liderului moldovean de la Condriţa, ar putea să participe şi reprezentantul Federaţiei Ruse, Dmitri Kozak, nu a exclus analistul transnistrean Grigori Volovoi într-un interviu acordat la începutul săptămânii pentru postul de radio Europa Liberă, citat de portalul Tribuna.md, conform agerpres.

‘La această întâlnire ar putea să participe (…) şi reprezentantul Federaţiei Ruse, Dmitri Kozak. Din câte ştim, Dmitri Kozak este un negociator experimentat, care nu doar va face cunoştinţă cu situaţia, dar în mod sigur va veni cu propuneri concrete cu privire la Transnistria. Cred că pentru Dodon conţinutul acestor propuneri nu este un secret, însă pentru Vadim Krasnoselski cred că încă este o informaţie secretă faptul că astfel de propuneri există. Iar ceea ce va propune Kozak va fi decisiv în mare parte pentru procesul de negocieri’, a declarat el.


Dar, mai spune el, ‘o altă variantă este cea potrivit căreia întâlnirea dintre Dodon şi Krasnoselski va fi una în pregătirea discuţiei cu Kozak’.

Deşi Chişinăul nu a confirmat participarea lui Dmitri Kozak la întâlnirea de joi de la Condriţa, unii analişti moldoveni şi-au exprimat totuşi temerea că Igor Dodon ar avea intenţia să pună în aplicare planul său de federalizare a Republicii Moldova.

Mai devreme, Dodon a declarat presei că discuţiile cu liderul de la Tiraspol se vor axa pe modul de implementare a subiectelor convenite în timpul unei întrevederi anterioare din ianuarie 2017.

Analistul politic Anatol Ţăranu a declarat miercuri pentru Radio Chişinău că întrevederea ar putea fi un prim pas în realizarea planului preşedintelui Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova. Chiar dacă acest lucru nu ar fi posibil acum, deoarece Dodon nu dispune de pârghiile necesare, o eventuală victorie a Partidului Socialiştilor la alegerile din februarie 2019 ar putea crea premisele necesare pentru punerea în aplicare a unui asemenea plan, susţinut de Moscova, consideră Anatol Ţăranu.