DISTRIBUIȚI
REUTERS

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani (foto), a declarat că speră în continuare ca prin cooperare internaţională să se ajungă la implementarea cu succes a acordului nuclear semnat în 2015, în remarci făcute cu prilejul aniversării acordului, anunţat la 14 iulie 2015 la Viena, transmite dpa, potrivit agerpres.

Acordul nuclear – Planul de acţiune comună globală, JCPOA – simbolizează valoarea acordurilor multilaterale, a subliniat Rouhani.


Citeşte şi: Populaţia lumii ar putea ajunge la 8,8 miliarde în 2100, cu mult sub aşteptări! România ar urma o depopulare masivă!

„De aceea, sperăm ca astfel de valori internaţionale să nu fie afectate de politica SUA şi ca semnatarii săi să îl poată pune în aplicare”, a adăugat preşedintele iranian.

Acordul internaţional asupra programului nuclear iranian a fost încheiat la Viena în 2015 între Iran şi Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi SUA, oferind Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale adoptate împotriva sa în schimbul unor garanţii care să probeze că nu încearcă să se doteze cu arma atomică.

Preşedintele american Donald Trump l-a denunţat în mod unilateral în 2018, reinstituind sancţiuni economice drastice împotriva Iranului, iar ca ripostă la reintroducerea sancţiunilor americane Iranul a renunţat din mai 2019 la cea mai mare parte a angajamentelor-cheie pe care şi le asumase la Viena.

Miercuri, Rouhani a acuzat că actuala fragilitate a acordului nuclear este urmarea unei conspiraţii a unui aşa-zis „triunghi al răului” – format din Arabia Saudită, SUA şi Israel -, menită să provoace Iranul să se retragă din el aşa încât să poată fi învinovăţit Teheranul pentru eşecul acestuia.

Citeşte şi: Milos Jakes, ultimul lider comunist cehoslovac A MURIT la 97 de ani

Iranul a îmbogăţit începând de anul trecut o cantitate de uraniu mai mare decât ar fi fost permisă de acord, depăşind totodată gradul de procesare autorizat prin acord pentru acest material fisionabil, menţionează dpa.

Hassan Rouhani a asigurat că Teheranul va respecta din nou condiţiile JCPOA imediat ce restul părţilor acordului vor face acest lucru.