DISTRIBUIȚI
The Local Germany

Creştini, musulmani şi evrei au pus joi la Berlin piatra de temelie pentru un lăcaş de cult comun, un proiect prezentat ca fiind unic în lume şi care survine într-un context de tensiuni între comunităţi religioase exacerbate de conflictul israeliano-palestinian, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Imamul, pastorul şi rabinul unei ”Singure Case” au dorit să vadă în aşezarea acestei prime pietre ”o etapă importantă către finalizarea proiectului nostru inter-religios de pace”, potrivit rabinului Andreas Nachama.


Citește și : Poliţiştii anti-mafie au dezmembrat o reţea ilegală de pariuri şi jocuri de noroc

La zece ani de la conceperea acestui proiect, lucrările de construcţie pentru acest vast edificiu, situat pe Insula Muzeelor din centrul Berlinului, ar urma să dureze patru ani. Lansarea lucrărilor, prevăzută anul trecut, a fost amânată din cauza pandemiei.

Construit pe locul unei vechi biserici distruse în timpul RDG comuniste, clădirea a fost proiectată astfel încât fiecare grup de credincioşi să se poată ruga separat.

Dar moscheea, sinagoga şi biserica protestantă vor fi legate între ele printr-o mare sală comună unde evenimente şi festivaluri vor putea fi, de asemenea, sărbătorite împreună.

”Bucuria legată (…) de acest proiect de pace unic al religiilor creşte odată cu fiecare piatră care va fi pusă”, a afirmat, la rândul său, pastorul Gregor Hohberg, înainte de ceremonie.

”Pentru noi este un pas înainte plin de simbolism”, a afirmat imamul viitoarei moschei Kadir Sanci.

”În aceste vremuri de polarizare a opiniilor şi atitudinilor” care ”aruncă o mare umbră asupra lumii, lăcaşul întruchipează spiritul constructiv al credinţei şi spiritualităţii”, a adăugat el, apreciind că acest lăcaş de cult a trei religii monoteiste este ”un loc de pace şi securitate”, ”un elogiu al diferenţei” în timp ce tensiunile dintre evrei şi musulmani au fost amplificate în Germania în ultimele săptămâni din cauza recrudescenţei conflictului armat israeliano-palestinian.

Primarul Berlinului, Michael Müller, a denunţat într-un discurs rostit în timpul ceremoniei ”ura, violenţa, antisemitismul şi islamofobia, rasismul şi incitarea la ura rasială” care ”nu îşi au locul în societatea noastră”.

”Este normal şi chiar important ca în capitala Germaniei să se poată discuta despre conflicte dramatice mondiale”, a spus el, respingând orice formă de violenţă.

Drapele israeliene au fost arse şi au fost rostite sloganuri antisemite la mitinguri pro-palestiniene în Germania, în ultimele săptămâni.

Cancelarul Angela Merkel a avertizat sâmbătă împotriva izbucnirilor rasiste sau antisemite în timpul manifestaţiilor în favoarea cauzei palestiniene.

”Cei care poartă ura împotriva evreilor pe stradă, cei care incită la ură rasială, sunt în afara Legii noastre fundamentale”, a subliniat cancelarul german, în special după izbucniri violente în timpul unui miting la Berlin. Aproximativ 60 de persoane au fost arestate şi aproximativ 100 de poliţişti răniţi.

Imamul, pastorul şi rabinul lăcaşului de cult au rostit scurte rugăciuni înainte ca obiecte simbolice ale celor trei religii să fie turnate în beton.

Proiectul, estimat la 47 de milioane de euro, este parţial finanţat de statul german şi primăria din Berlin. De asemenea, a fost lansată o campanie de donaţii pentru a strânge cei aproximativ opt milioane de euro care încă lipsesc.

Citește și : Tel Avivul îl cheamă la explicaţii pe ambasadorul Franţei în Israel

Locuitorii Germaniei sunt în majoritate creştini, mulţi dintre ei protestanţi, dar există şi o mare comunitate musulmană estimată a avea între 5,3 şi 5,6 milioane de credincioşi, reprezentând 6,4 până la 6,7% din populaţia acestei ţări.

Decimată de Holocaust, comunitatea evreiască este astăzi una dintre cele mai dinamice din Europa datorită sosirii în anii ’90 a peste 200.000 de evrei din fosta Uniune Sovietică şi cărora Germania le-a deschis porţile.

În prezent, comunitatea evreiască din Germania este estimată la aproximativ 225.000 de persoane, a treia cea mai mare comunitate din Europa după cele Franţa şi Marea Britanie.