DISTRIBUIȚI
Twitter

Zeci de mii de indonezieni, între care circa 6.000 de copii, trăiesc încă în adăposturi temporare după cutremurul urmat de tsunami care a devastat oraşul Palu din Indonezia în urmă cu şase luni, potrivit mai multor organizaţii internaţionale şi ONG-uri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Un seism cu magnitudinea 7,5 şi un tsunami au devastat pe 28 septembrie coasta de vest a insulei Sulawesi, provocând moartea a mai mult de 4.300 de persoane, potrivit agenţiei de gestionare a dezastrelor.


Citeşte şi: Incidentul cu autobuzul deturnat în Milano reaprinde o discuţie privind cetăţenia acordată migranţilor

Circa 170.000 de locuitori din oraşul Palu şi din regiune şi-au pierdut sau şi-au abandonat locuinţele, iar cartiere întregi sunt în ruină, chiar dacă activitatea a fost reluată în restul oraşului.

‘La şase luni de la dezastru, suntem foarte îngrijoraţi să constatăm că aproximativ 6.000 de copii trăiesc încă în adăposturi temporare, precum corturi, şi că alte câteva mii trăiesc în clădiri deteriorate’, a declarat Tom Howells de la ONG-ul Salvaţi copiii.

În momentul seismului, cartiere întregi au fost înghiţite de sol în urma mişcărilor telurice, un proces cunoscut sub numele de lichefiere.

‘Cum să reconstruieşti un oraş când cartiere întregi au dispărut pur şi simplu sub pământ’, a declarat declară Jan Gelfand, care conduce operaţiunile Crucii Roşii în Indonezia.

Procesul de reconstrucţie este ‘foarte lent’ şi adesea complex, a mai spus el.

Citeşte şi: Pentagonul deblochează un miliard de dolari pentru zidul lui Trump

Dezastrul a afectat zeci de mii de clădiri, dar şi bărci de pescuit, magazine şi sisteme principale de irigaţie extrem de importante pentru agricultori.

‘Persoanele afectate din aceste comunităţi au nevoie de o sursă regulată de venit pentru a reveni la o anumită normalitate’, a declarat Christophe Bahuet, directorul PNUD pentru Indonezia.

Autorităţile indoneziene au evaluat la circa 900 de milioane de dolari costurile dezastrului, iar Banca Mondială a oferit ţării un împrumut de până la 1 miliard de dolari pentru a ajuta la reconstrucţia regiunii.