DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: U.S. President George W. Bush reacts to a question after a man threw a shoe at him during a joint statement with Iraqi Prime Minister Nouri al-Maliki in Baghdad, Iraq December 14, 2008. REUTERS/Kevin Lamarque (IRAQ)/File Photo

Fostul preşedinte american George W. Bush a calificat, din greşeală, invazia în Irak drept „brutală” şi „nejustificată”, înainte de a se corecta spunând că a vrut să se refere la invazia Rusiei în Ucraina, relatează joi Reuters, potrivit agerpres.

Acest moment de confuzie a intervenit când fostul preşedinte susţinea un discurs la un eveniment miercuri la Dallas, în timp ce aducea critici severe sistemului politic rus.


Citeşte şi: Coreea de Nord se pregăteşte să facă un test nuclear chiar în timpul vizitei lui Biden în regiune – Black News

„Rezultatul este o absenţă a frânelor şi contraponderilor în Rusia şi decizia unui singur om de a lansa o invazie total nejustificată şi brutală în Irak”, a declarat George W. Bush, realizând imediat gafa şi dând din cap: „Am vrut să spun, în Ucraina!”

El a pus în glumă această greşeală pe seama vârstei sale, în timp ce publicul a izbucnit în râs.

În 2003, când George W. Bush era preşedinte, SUA au invadat Irakul, justificându-şi decizia prin prezenţa unor arme de distrugere în masă în această ţară, arme care niciodată nu au fost găsite. Conflictul care a urmat s-a soldat cu sute de mii de morţi şi un număr mult mai mare de persoane strămutate, notează Reuters.

Citeşte şi: Mevlut Cavusoglu s-a întâlnit cu Anthony Blinken la New York – Black News

Declaraţia lui de miercuri a devenit virală pe reţelele de social media, adunând peste trei milioane de vizualizări doar pe Twitter după ce un videoclip cu fostul preşedinte a fost postat pe această reţea de socializare de un reporter de la Dallas News.

Fostul preşedinte american l-a comparat pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski cu premierul britanic Winston Churchill în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, condamnându-l pe şeful statului rus Vladimir Putin pentru lansarea invaziei în Ucraina la 24 februarie.