DISTRIBUIȚI
BBC

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a apărat decizia de coordonare prin Comisia Europeană a achiziţiilor de vaccin anti-COVID-19 de statele membre ale Uniunii Europene, afirmând că altfel ţările mai mici din blocul comunitar ar fi întâmpinat probleme grave în negocierea unor înţelegeri pe cont propriu, informează Reuters, potrivit agerpres.

Executivul UE a devenit ţinta criticilor dure pentru gestionarea strategiei de vaccinare şi pentru disputa sa cu producătorul suedezo-britanic AstraZeneca.


Citeşte şi: TRIPLU transplant reuşit la New York. Faţă şi mâini noi pentru un pacient de 22 de ani

Totuşi, Mitsotakis a susţinut că principiul achiziţionării centralizate de vaccinuri la nivel european este cel corect. ”Vă pot spune, ca ţară mică, eu nu ştiu să negociez pe cont propriu cu marile companii farmaceutice. Sunt bucuros că Europa a negociat ca întreg. Da, au existat complicaţii, au existat probleme, dar să nu pierdem din vedere imaginea de ansamblu”, a subliniat şeful executivului de la Atena.

El a adăugat că nu ştie dacă Grecia ar fi avut capacitatea de a obţine un număr de doze de vaccin în absenţa achiziţionării centralizate şi a distribuţiei în funcţie de mărimea populaţiei şi că acelaşi lucru este probabil valabil pentru ţări mai mici din UE, precum Portugalia şi Estonia, dar şi pentru unele mai mari, cum este Italia.

Citeşte şi: 140.000 de chilieni au fost vaccinaţi într-o singură zi

Kyriakos Mitsotakis s-a declarat în general mulţumit de răspunsul la pandemia de COVID-19 în Grecia, ţară unde sistemul de sănătate este grav afectat de criza datoriilor din ultimul deceniu.

Comisia Europeană a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în ţările UE, pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre. Decizia a fost luată după o dispută cu grupul AstraZeneca, care anunţase că nu va putea asigura cantitatea de vaccin promisă pentru primul trimestru al acestui an.