DISTRIBUIȚI
BBC

Uniunea Europeană consideră Grecia şi alte ţări de intrare în Europa drept ‘parcări foarte comode pentru refugiaţi şi migranţi’, a acuzat premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-un interviu apărut în ediţia de marţi a publicaţiei germane Handelsblatt, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

În acest interviu, şeful guvernului conservator regretă că UE ‘ignoră problema’ recrudescenţei sosirilor migranţilor în Grecia.


Citeşte şi: Armata israeliană a doborât patru rachete siriene

Peste 1.350 de persoane au sosit în insulele greceşti prin Marea Egeee numai între vineri şi luni, potrivit gărzilor de coastă elene.

‘Aceasta nu poate să continue’ aşa, a declarat Kyriakos Mitsotakis, ales la 7 iulie.

‘Europa consideră ţările de intrare, precum Grecia, drept parcări foarte comode pentru refugiaţi şi migranţi. Aceasta este oare solidaritatea europeană? Nu!’, a afirmat premierul grec, avertizând:’Nu voi mai accepta’ această situaţie.

El a criticat Turcia pentru că ‘încearcă să utilizeze problema migraţiei drept un mijloc de presiune asupra Uniunii Europene’.

‘I-am spus deschis preşedintelui (turc Recep Tayyip) Erdogan că nu poate instrumentaliza migranţii şi refugiaţii dacă vrea să aibă relaţii bune cu Grecia’, a avertizat Mitsotakis.

De exemplu, a continuat el, ‘când sesizăm gărzile de coastă turce şi le anunţăm despre o ambarcaţiune cu migranţi care a părăsit coasta turcă, nu avem nicio reacţie. Aceasta este inacceptabil pentru că încalcă acordul UE-Turcia privind refugiaţii’, a declarat premierul grec.

Guvernul de la Atena şi-a exprimat dorinţa de a trimite în Turcia circa 10.000 de migranţi până la sfârşitul anului 2020, în conformitate cu pactul din martie 2016 între Bruxelles şi Ankara.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Filipine! Mai mulţi răniţi şi pagube materiale însemnate

La începutul lunii octombrie, executivul elen a anunţat transferul în etape a 20.000 de persoane din insulele greceşti spre continent până la sfârşitul lunii decembrie pentru a degaja taberele suprapopulate din insule.

Peste 32.000 de persoane stau în prezent în condiţii precare în cinci ‘hot-spots’ din Lesbos, Samos, Leros, Chios şi Kos (tabere unde sunt înregistraţi), în condiţiile în care capacitatea lor este teoretic de numai 6.200.