DISTRIBUIȚI

La 30 de ani de la invazia irakiană, Kuweitul continuă să primească compensaţii de război din Irak prin intermediul ONU, care a deblocat marţi o nouă tranşă de 270 milioane de dolari (241 milioane de euro), până în prezent acordând în total aproape 50 de miliarde de dolari, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, Comisia pentru acordarea de compensaţii a Naţiunilor Unite, creată în 1991, a declarat că a plătit deja 48,7 miliarde de dolari (43,6 miliarde de euro) pentru aproximativ 1,5 milioane de persoane private, societăţi, organizaţii guvernamentale şi alte organizaţii care au suferit pierderi cauzate direct de invadarea şi ocuparea Kuweitului de către Irak (2 august 1990- 2 martie 1991).


Citeşte şi: Un avion militar rus a violat spaţiul aerian al Coreei de Sud

Fondurile provin drintr-o taxă pe vânzările de petrol şi produse petroliere din Irak. Comisia a anunţat că rămân aproximativ 3,7 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro) care urmează să fie acordaţi reclamanţilor.

Comisia a fost creată de Consiliul de Securitate al ONU în 1991, anul în care o coaliţie militară condusă de SUA a respins în afara Kuweitului forţele preşedintelui irakian din acea perioadă Saddam Hussein.

Citeşte şi: Pană de curent majoră în Venezuela: Autorităţile denunţă un ‘atac electromagnetic’

Acordarea de compensaţii a fost suspendată între 2014 şi 2018 din cauza crizei de securitate din Irak, legată în special de ocuparea unor zone extinse din teritoriu de către gruparea jihadistă Stat Islamic.

Unii pun sub semnul întrebării soliditatea acestor compensaţii, Irakul făcând eforturi pentru reconstrucţie de la a doua invadare americană din 2003 care a îndepărtat de la putere regimul lui Saddam Hussein, executat la Bagdad în decembrie 2006.