DISTRIBUIȚI
dpa

Kurzii din Germania au protestat, vineri dimineaţă, în mai multe oraşe din ţară faţă de atacurile recente comise de forţele armate turce asupra oraşului Afrin, situat în nordul Siriei şi aflat sub controlul militanţilor kurzi, transmite dpa, potrivit agerpres.

Câteva zeci de kurzi s-au strâns în fiecare dintre oraşele Berlin, Bonn, Duisburg, Dortmund, Hanovra, Hamburg şi Frankfurt. La Hanovra, demonstranţii au scandat ‘Afrin este peste tot, rezistenţa este peste tot’.


Citeşte şi: Theresa May va susţine un discurs asupra parteneriatului post-Brexit cu UE

Poliţia germană a anunţat că protestele kurzilor, începute în faţa gărilor centrale din oraşele respective, au fost paşnice şi s-au încheiat după aproximativ o oră.

Un oficial kurd a confirmat pentru dpa că artileria turcă a lansat, joi seară, un bombardament masiv asupra Afrin şi a atacat un convoi care intra în oraş. Cel puţin o persoană a fost ucisă.

În luna ianuarie, Turcia, care îi susţine pe rebelii care luptă contra preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a lansat operaţiunea cu numele de cod ‘Ramura de Măslin’, o ofensivă care vizează miliţia kurdă siriană Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), considerată de Ankara drept „teroristă”, dar care este un aliat-cheie al SUA în lupta împotriva Statului Islamic.

Citeşte şi: Presa internaţională scrie despre anunţul lui Toader cu privire la lansarea `procedurii de revocare` a procurorului-șef al DNA

Washingtonul este principalul susţinător al luptătorilor kurzi, cea mai eficientă forţă de pe teren în lupta împotriva grupării extremiste Statul Islamic (SI).

Ankara consideră YPG o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii şi care a condus o insurgenţă timp de decenii în Turcia.