DISTRIBUIȚI

Kurzii din Siria resping instaurarea unei ”zone de securitate” sub controlul Turciei în nordul ţării aflate în război, a indicat miercuri pentru AFP un înalt responsabil al administraţiei semiautonome instituite de către această minoritate, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Poate exista aici o linie de demarcaţie între Turcia şi nordul Siriei cu forţe ONU de menţinere a păcii (…) Orice altă alegere este inacceptabilă”, a declarat pentru AFP influentul politician Aldar Khalil. ”Turcia nu este neutră. Este parte a conflictului” şi din această cauză ”nu poate fi un garant al securităţii”, a precizat Khalil.


Citeşte şi: Ca-n filme! El Chapo l-a mituit pe fostul preşedinte mexican cu o sumă colosală

Preşedintele american Donald Trump a făcut apel recent la crearea unei ”zone de securitate” de 30 de km în Siria.

După o convorbire telefonică cu omologul său american, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a explicat marţi că ţara sa se poate ocupa de stabilirea acestei zone între frontieră şi poziţiile principalei miliţii kurde siriene susţinute de către Washington, Unităţile de apărare a poporului (YPG).

”Trump doreşte instaurarea acestor zone de securitate cooperând cu Turcia, dar orice rol turc va schimba echilibrul regiunii şi aceasta nu va fi sigură”, a precizat Khalil.

La jumătatea lui decembrie, Ankara a ameninţat cu lansarea unei noi ofensive împotriva YPG, clasată drept ”organizaţie teroristă” de către Turcia, chiar dacă miliţia respectivă este un aliat de neevitat al SUA în lupta împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic (SI).

Citeşte şi: Parlamentarii britanici pregătesc o încercare de amânare a Brexit-ului

Turcia nu vede cu ochi buni autonomia de facto obţinută de către comunitatea kurdă, profitând de pe urma conflictului care face ravagii în Siria din 2011, şi se teme ca nu cumva aceasta să întărească aspiraţiile separatiste ale minorităţii kurde pe teritoriul turc.

Această autonomie de facto, stabilită de către kurzii sirieni în nord-estul ţării chiar la frontiera cu Turcia, s-a concretizat prin crearea de forţe militare şi forţe de poliţie, dar şi instaurarea de instituţii publice şi şcoli unde se învaţă limba kurdă.

Tensiunile dintre kurzii sirieni şi Turcia au fost exacerbate de recentul anunţ al lui Trump privind retragerea trupelor americane care fuseseră desfăşurate în Siria pentru a lupta împotriva SI alături de forţele kurde.