DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Autorităţile kurde din nordul Irakului au anunţat luni că au dejucat un plan de atac asupra unor diplomaţi străini în Erbil, capitala regiunii lor autonome, la mai mult de un an după ce aici a fost ucis un oficial al consulatului Turciei, informează Reuters, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, agenţia de securitate a guvernului regional din Kurdistan a anunţat că atacul era plănuit de oameni cu legături cu gruparea separatistă kurdă PKK care duce de decenii o mişcare de insurgenţă în Turcia vecină.


Citeşte şi: EXPLOZIE de cazuri asimptomatice în China

Atacatorii urmăreau să ucidă diplomaţi, informează comunicatul, fără a preciza ai cărei ţări.

„Grupul a fost urmărit şi apoi interceptat de forţele de securitate în cadrul unei operaţiuni ce a durat patru luni”, se mai spune în comunicat.

PKK este de ani de zile ţinta unor atacuri militare feroce din partea Turciei asupra bazelor sale de pe teritoriul Irakului.

El este de asemenea vizat de un acord în domeniul securităţii şi reconstrucţiei încheiat între Erbil şi Bagdad şi menit să expulzeze toate grupările afiliate PKK din oraşul Sinjar de la frontiera siriană.

Citeşte şi: Maduro dă peste cap lumea medicală: Venezuela a descoperit LEACUL împotriva covidului!

Un bărbat înarmat a împuşcat mortal un diplomat turc într-un restaurant din Erbil, în iulie anul trecut, la numai câteva săptămâni după ce Turcia a lansat alte incursiuni în Irak împotriva PKK. Oficiali kurzi au pus în privat această crimă pe seama PKK, care, susţin ei, încearcă să întreprindă atacuri similare în regiunea kurdă.

Guvernul kurd din Erbil, dominat de Partidul Democrat Kurd, vede în PKK adversarul său şi se bazează pe oleoductele turce pentru a exporta petrol.