DISTRIBUIȚI
Reuters

Autorităţile regiunii Kurdistan din Irak au acuzat forţele irakiene că au lansat un atac marţi în direcţia graniţei cu Turcia, unde se află un tronson al conductei de petrol kurd destinat exportului, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Un purtător de cuvânt al armatei irakiene a dezminţit însă că au avut loc confruntări în regiunea Rabi’a, la 40 km sud de zona de graniţă Fish-Khabur, deţinută de forţele kurde peshmerga.


”Forţele peshmerga au respins atacul şi i-au împins pe paramilitarii din Mobilizarea Populare înapoi în Rabia’a”, a scris, pe Twitter, Hemin Hawrami, consilierul pe probleme de media al preşedintelui Kurdistanului irakian, Masoud Barzani.

Citeşte şi: Jurnalista înjunghiată în Rusia rămâne la Reanimare. Kremlinul vine cu precizări – VIDEO

Un purtător de cuvânt al armatei irakiene de la Bagdad a răspuns: ”Nu există confruntări”.

Luni, un oficial al consiliului de securitate al Kurdistanului a afirmat că forţele guvernamentale irakiene şi paramilitarii din Mobilizarea Populară, susţinută de către Iran, au desfăşurat tancuri şi artilerie în Rabi’a, la nord-vest de Mosul.

Un consilier pe probleme de securitate al guvernului central irakian afirma luni că zona Fish-Khabur este locul de tranzit către Turcia şi Siria, şi că Bagdadul doreşte s-o aducă sub controlul său. El a refuzat să spună dacă este în curs de pregătire vreo acţiune militară.

Conducta care transportă ţiţei pe teritoriul Kurdistanului irakian este conectată la o staţie de măsurare în Fish-Khabur, înainte de a alimenta o altă conductă care transportă petrolul către litoralul mediteranean al Turciei pentru export.

Citeşte şi: Cei mai mari idioţi ai secolului! Aşa au fost numiţi patru tineri australieni care au înotat în apele crocodililor

Turcia şi Iranul susţin amândouă măsurile întreprinse de către guvernul central irakian de a izola Kurdistanul irakian, după ce autorităţile de la Erbil au organizat pe 25 octombrie un referendum pentru independenţă, şi de a aduce exporturile de petrol ale regiunii şi punctele de trecere a frontierei terestre sub autoritatea Bagdadului.

Punctul de trecere a frontierei de la Fish-Khabur a fost sub control kurd din 1991, când SUA şi puteri occidentale au impus o zonă de restricţii aeriene (”no-fly zone”) în nordul Irakului pentru a-i proteja pe kurzi de armata lui Saddam Hussein.

Partea siriană a graniţei în regiune se află acum sub controlul forţelor kurde siriene susţinute de către SUA.