DISTRIBUIȚI
RFI Romania

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a făcut apel duminică la populaţie să renunţe la deplasări dacă nu este vorba despre o necesitate profesională, aprovizionare sau de a ajuta pe altcineva pentru a limita răspândirea noului coronavirus, informează Reuters, scrie agerpres.

În cadrul unei sesiuni speciale a parlamentului de duminică dimineaţă, premierul ţării cu 8,8 milioane de locuitori a enumerat aceste trei motive ca singurele care pot justifica părăsirea domiciliului.


Citește și : OMS: Pandemia COVID-19 este una care poate fi controlată

„Avem în faţa noastră săptămâni exigente, dificile şi dureroase”, a spus Kurz, în contextul în care ţara a înregistrat peste 800 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

„Fiecare contact social este un risc (…) Trebuie să ne pregătim să funcţionăm de luni în modul de urgenţă”, a declarat Kurz într-o serie de interviuri pentru presa naţională.

În consecinţă, guvernul a anunţat duminică noi măsuri pentru a restrânge prezenţa în spaţiul public. Cafenelele şi restaurantele vor fi închise de săptămâna viitoare, în timp ce decizia de a închide magazinele neesenţiale s-a luat deja de vineri.

Cancelarul a calificat pandemia drept „cea mai mare provocare pentru ţară după Al Doilea Război Mondial”.

Spre deosebire de alte ţări europene, ca Italia şi Spania, acest apel la autoizolare nu este însoţit de măsuri coercitive, însă guvernul nu a exclus adoptarea altor dispoziţii dacă situaţia sanitară o va impune.

Citește și : ‘Trebuie să fim pregătiţi pentru al doilea val al epidemiei’, avertizează un expert american

În plus, Austria a extins duminică lista ţărilor cu care va suspenda legăturile aeriene. Marea Britanie, Olanda, Rusia şi Ucraina se adăugă astfel Italiei, Spaniei, Franţei şi Elveţiei.