DISTRIBUIȚI
Foreign Policy

Şeful desemnat al guvernului austriac, Sebastian Kurz, a pledat duminică pentru ca Uniunea Europeană să adopte „o linie clară împotriva” preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care „încearcă să utilizeze fiinţele umane ca arme” în gestionarea problemei migraţiei, potrivit France Presse, scrie agerpres.

Întervievat de cotidianul austriac Kurier despre politica migratorie a Turciei, liderul conservator a exprimat că „Erdogan încearcă să utilizeze fiinţele umane drept arme”.


Citește și : Iran, gata de RĂZBOI : a arborat steagul roşu deasupra unei moschei

„UE nu trebuie să lase asta să treacă”, a continua el, adăugând că „se va angaja activ pentru o linie clară împotriva lui Erdogan din partea UE”.

Preşedintele turc „nu înţelege altă limbă”, a apreciat Kurz, care va fi învestit marţi la conducerea guvernului austriac pentru al doilea mandat. Partidul său conservator va guverna împreună cu ecologiştii după ce au format o alianţă cu partidul de extremă dreaptă FPO în cursul primului său mandat din decembrie 2017 până în mai 2019.

Erdogan a ameninţat în mai multe rânduri că va lăsa să plece spre Europa milioane de refugiaţi, între care o majoritate siriană, care se află în Turcia.

În schimbul angajamentelor asupra luptei împotriva încălzirii climatice şi a transparenţei vieţii politice, Verzii austrieci au acceptat menţinerea unei politici ferme în problema migraţiei de către Kurz.

Într-un alt interviu acordat ziarului german Bild, cancelarul desemnat s-a arătat foarte sever faţă de navele de salvare umanitare care intervin în Marea Mediterană.

„În final, acţiunile salvatorilor privaţi în mare au făcut mai mulţi morţi”, a estimat Sebastian Kurz. Potrivit lui, aceste operaţiuni „determină tot mai mulţi oameni să ia calea maritimă şi tot mai mulţi dintre ei se îneacă”.

„Toţi cei care cred că acţionează pentru binele lor trebuie să admită că este o creştere dovedită a numărului morţilor din cauza iniţiativelor lor”, afirmă liderul de 33 de ani, care s-a exprimat întotdeauna critic faţă de aceste operaţiuni de salvare.

El se opune de asemenea oricărui proiect de repartiţie a solicitanţilor de azil în ţările UE.

„Suntem în mai multe subiecte mai apropiaţi de FPO” decât de ecologişti, a recunoscut el într-un alt interviu acordat cotidianului austriac Die Presse.

Citește și : Canada îi avertizează pe cetăţenii săi împotriva ‘riscurilor de atacuri’ în Orientul Mijlociu

Contractul coaliţiei, care va depune jurământul marţi, prevede „un mecanism de criză” în cazul unui dezacord între cei doi parteneri: conservatorii, majoritari în parlament, ar putea atunci obţine să se voteze un text controversat cu sprijinul unui alt partid decât Verzii. „Este un scenariu pe care eu nu-l iau în calcul în acest stadiu”, a spus Kurz pentru Kurier.