DISTRIBUIȚI
RFI Romania

Austria nu va expulza unilateral niciun diplomat rus ca reacţie la cazul unui colonel din armata austriacă suspectat că a spionat 26 de ani în favoarea Rusiei, a declarat miercuri cancelarul austriac Sebastian Kurz, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Cazul, care a fost făcut public vinerea trecută şi este investigat de procurori, a pus în dificultate Austria, cel mai apropiat aliat al Rusiei din Uniunea Europeană.


Citește și : Italia cere Comisiei Europene mai multă flexibilitate cu privire la proiectul său de buget

În timp ce majoritatea ţărilor UE au expulzat unul sau mai mulţi diplomaţi ruşi în legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în martie în Marea Britanie, Austria l-a primit pe preşedintele Vladimir Putin de două ori după atacul cu agentul neurotoxic, inclusiv la nunta ministrului de externe austriac.

‘Nu va exista o acţiune unilaterală a Austriei în acest sens’, a declarat Kurz în cadrul unei conferinţe de presă după o reuniune a cabinetului său de miniştri, întrebat dacă Austria va expulza diplomaţi ruşi.

Sebastian Kurz a menţionat tradiţia de neutralitate a ţării sale drept motiv pentru a nu expulza niciun oficial rus în legătură cu cazul Skripal, deşi Viena este un centru diplomatic important unde se află peste 100 de diplomaţi ruşi la post.

‘Relaţia dintre Rusia şi Uniunea Europeană este discutată frecvent la forurile europene. Acolo este locul unde dezbaterea trebuie să aibă loc’, a spus Kurz, adăugând că acţiunile de spionaj ale oricărei ţări sunt inacceptabile.

Citește și : Contraspionajul francez denunţă ingerinţa SUA la Airbus

Marea Britanie acuză Rusia pentru otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal. Moscova neagă orice implicare şi a declarat de asemenea că nu ştie nimic despre colonelul austriac recent pensionat, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.

‘Desigur, acest lucru nu va duce la o îmbunătăţire a relaţiilor între Uniunea Europeană şi Rusia. Cu toate acestea noi credem că un canal de comunicare cu Rusia este important’, a mai spus Kurz.