DISTRIBUIȚI
European Parliament - europa.eu

Guvernul austriac a insistat luni asupra faptului că orice ajutor european ar trebui să ia „forma de împrumuturi, şi nu de subvenţii”, la scurt timp după anunţul făcut de Franţa şi Germania privind un plan de relansare în UE de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă impactului economic al noului coronavirus, notează AFP, potrivit agerpres.

„Poziţia noastră rămâne neschimbată. Suntem dispuşi să ajutăm ţările cele mai afectate cu împrumuturi”, a scris pe Twitter luni seară cancelarul austriac, Sebastian Kurz.


Citește și : ‘Eşecul’ OMS în gestionarea pandemiei de COVID -19 a costat ‘numeroase vieţi’ (responsabil american)

Anterior, serviciile sale publicaseră o declaraţie în care Austria afirma că va continua „să dea dovadă de solidaritate şi să sprijine ţările care au fost cele mai afectate de criza coronavirusului”, însă respingea orice idee de „subvenţii”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, au anunţat acest plan fără precedent la finalul unor discuţii prin videoconferinţă.

Emmanuel Macron a subliniat că fondurile în cauză „nu vor fi împrumuturi, ci alocări directe” către ţările cele mai afectate.

În mesajul său pe Twitter, Sebastian Kurz a indicat că a avut „un schimb bun de păreri cu premierii Danemarcei, Regatului Ţărilor de Jos şi Suediei în legătură cu propunerea aşteptată a Comisiei Europene privind fondul de relansare”.

Citește și : Ursula von der Leyen a primit ‘cu bucurie’ propunerea franco-germană privind planul de relansare

Ţările menţionate de Sebastian Kurz, ca şi Austria, s-au opus constant ideii de a utiliza instrumente de mutualizare a datoriei comune pentru fondul de relansare.

„Ne aşteptăm ca CFM (Cadrul financiar multianual) actualizat să reflecte noile priorităţi, în loc să se ridice plafonul”, a declarat Sebastian Kurz, referindu-se la bugetul pe termen lung al Uniunii Europene.