DISTRIBUIȚI

Kurdistanul irakian şi-ar putea relua de luni exporturile de petrol către Turcia, întrerupte în urmă cu o săptămână, au declarat surse guvernamentale agenţiilor AFP şi Reuters, potrivit agerpres

Operaţiunile ar urma să fie efectuate în comun de compania de stat irakiană SOMO şi ministerul resurselor naturale (MRN) din regiunea semiautonomă Kurdistan din nordul Irakului.


Citește și : Putin vrea să elimine ‘dominaţia Occidentului’ în lume (presă)

Turcia a sistat importurile din câmpul petrolier Kirkuk către terminalul portuar Ceyhan în 25 martie, după ce a pierdut un proces de arbitraj deschis de guvernul de la Bagdad. Cantitatea de petrol livrată zilnic în Turcia era de 450.000 de barili, reprezentând doar circa 0,5% din oferta mondială, însă întreruperea a obligat firmele care exploatau zăcămintele să recurgă la rezervoare de depozitare, cu capacitate limitată, care urma să fie atinsă rapid, sau să oprească sondele. Ca urmare, cotaţiile de pe pieţele internaţionale au urcat săptămâna aceasta la aproape 80 de dolari barilul.

Irakul a acuzat Turcia că încalcă un acord din 1973 privind oleoductele, permiţând guvernului din Kurdistan să exporte petrol fără acordul Bagdadului, din 2014 pânî în 2018.

Acum, surse din ambele părţi au afirmat că guvernul federal irakian şi executivul regional kurd de la Erbil sunt aproape de un acord care va permite reluare exporturilor „în două zile”.

Citește și : Ucraina exclude orice încetare a focului care să permită forţelor ruse să rămână în teritoriul ocupat