DISTRIBUIȚI

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a acuzat, joi, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) că ignoră crimele de război ale Rusiei prin recomandarea reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, informează agenţia EFE, potrivit agerpres.

„CIO ignoră crimele de război ale Rusiei afirmând că ‘niciun sportiv nu poate fi privat de a concura la o competiţie din cauza paşaportului său’, în timp ce sportivii ucraineni sunt ucişi doar din cauza paşaportului lor”, a transmis pe Twitter şeful diplomaţiei ucrainene.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

În plus, Kuleba a îndemnat toate personalităţile din lumea sportului să-şi facă poziţia cunoscută faţă de CIO.

Comitetul Executiv al CIO a cerut, miercuri, „studierea posibilităţilor” prin care sportivii vizaţi pot fi reintegraţi în evenimentele sportive în condiţii stricte, trasând pentru prima dată o linie de parcurs federaţiilor.

În detaliu, ruşii şi belaruşii ar putea concura „în calitate de sportivi neutri”, cu condiţia să nu fi „susţinut activ războiul din Ucraina” şi să se conformeze „în totalitate Codului mondial antidopaj”.

Dacă un sportiv nu se conformează cu stricteţe, „federaţia internaţională şi/sau organizatorii competiţiei sportive în cauză vor trebui să-l excludă imediat şi să semnaleze incidentul la CIO, pentru ca forul internaţional să adopte măsuri sau sancţiuni”, se mai arată în comunicat.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

La rândul său, ministrul Sporturilor din Rusia, Oleg Matîţin, a calificat drept „inadmisibilă” decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a recomanda reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale doar sub drapel neutru şi dacă îndeplinesc o serie de condiţii, printre care „nesusţinerea activă a războiului din Ucraina”.