DISTRIBUIȚI

Kremlinul a afirmat, miercuri, că vrea „să apere interesele” sportivilor ruşi „în toate manierele posibile”, la o zi după recomandarea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a-i reintegra pe sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale sub drapel neutru, cu titlu individual şi cu condiţia să nu fi susţinut conflictul din Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Vom continua să apărăm interesele sportivilor noştri în toate manierele posibile şi vom continua contactele cu CIO pentru a proteja interesele lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.


Citeşte şi: Preşedinta BCE a fost uşor rănită într-un accident rutier – Black News

Reacţia Kremlinului intervine după ce CIO a recomandat, marţi, revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, emiţând în acelaşi timp criterii restrictive.

Preşedintele Comitetului Olimpic Rus a afirmat că criteriile decise marţi de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru a permite reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, ca neutri şi cu titlu individual, sunt „discriminatorii”.

„Criteriile anunţate pentru revenirea în competiţiile internaţionale sunt inacceptabile. Este vorba de o discriminare bazată pe naţionalitate”, a spus Stanislav Pozdniakov într-o conferinţă de presă transmisă de televiziunea rusă.

„Deciziile Comitetului Executiv sunt o farsă. Principiile CIO şi ONU sunt eliminate”, a deplâns Pozdniakov, care cere „condiţii egale pentru sportivii din toate ţările”.

Privind criteriul precis de a nu reintegra sportivii „sub contract cu armata rusă”, preşedintele instanţei olimpice ruse a apreciat că această măsură are drept scop „distrugerea sportului rus în ansamblul său, întrucât creează un conflict în interiorul comunităţii sportive ruse”, conform acestuia.

Mai mulţi experţi ruşi consideră că această măsură ar putea exclude un mare număr sportivi naţionali, dintre care unii dintre cei mai performanţi la disciplina lor.

CIO recomandă reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi, cu condiţia ca aceştia să „nu susţină în mod activ războiul din Ucraina” şi să nu fie „sub contract” cu armata sau organele de securitate din Rusia.

Această recomandare a fost criticată de Ucraina, Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, care au dat publicităţii luni o declaraţie comună în care au precizat că „nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă”, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Citeşte şi: China, Japonia și războiul din Ucraina – Black News

CIO a recomandat excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus în martie 2022, după invazia din Ucraina, dar la începutul anului a dezvăluit un plan de reintegrare a sportivilor din aceste ţări în competiţiile internaţionale pentru a putea obţine calificarea la JO 2024 de la Paris.

Sportivii ruşi şi belaruşi pot participa la competiţiile de calificare din Asia, iar federaţiile internaţionale sportive pot decide revenirea lor în competiţiile proprii, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul boxului şi al scrimei.