DISTRIBUIȚI
infowars.com

Kremlinul a avertizat miercuri împotriva oricărei acţiuni în Siria care ar putea ‘destabiliza situaţia deja fragilă din regiune’, după ameninţările cu lovituri ale Occidentului împotriva regimului de la Damasc, acuzat că este responsabil de un presupus atac chimic comis sâmbăta trecută, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Noi încă sperăm că toate părţile vor evita orice act care în realitate nu ar fi în niciun caz justificat şi care ar putea destabiliza situaţia, deja fragilă, în regiune’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, apreciind situaţia actuală ca fiind ‘foarte tensionată’.


Citeşte şi: Tragedie aeriană în Algeria. Un avion cu peste 200 de militari la bord s-a prăbuşit lângă capitală – VIDEO

Kremlinul a declarat totodată că acuzaţiile potrivit cărora forţele guvernamentale siriene au efectuat atacul cu arme chimice de săptămâna trecută nu se bazează pe fapte reale şi a afirmat că doreşte o anchetă obiectivă şi imparţială asupra incidentului, înainte de a se emite judecăţi, potrivit Reuters.

Întrebat cu privire la afirmaţiile ambasadorului rus în Liban, care a declarat anterior că toate rachetele americane lansate spre Siria vor fi doborâte şi vor fi vizate şi siturile de unde au fost lansate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că nu doreşte să facă vreun comentariu.

Occidentul, inclusiv SUA, a făcut să planeze ameninţarea unei riposte militare iminente împotriva regimului Bashar al-Assad după un presupus atac chimic în bastionul rebel din Douma, în apropiere de Damasc, atac imputat regimului, care însă neagă orice responsabilitate.

Citeşte şi: O bombă artizanală a fost găsită într-un apartament din Göteborg

Rusia, un aliat ferm al regimului sirian, dezminte de asemenea utilizarea de arme chimice de către Damasc şi a avertizat împotriva loviturilor care ar putea avea ‘grave consecinţe’.

Acest presupus atac chimic ‘este mai mult o înşelăciune şi o provocare’, a denunţat şi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. ‘Damascul nu are niciun motiv să utilizeze arme chimice şi nu există probe privind utilizarea acestora de către Damasc’, a insistat ea.

‘Ceea ce se întâmplă este o înşelăciune de o amploare mondială. Nimeni nu se oboseşte cu dovezi, fapte. Toată lumea a luat deja o decizie bazată pe un obiectiv deja cunoscut: eliminarea lui Al- Assad’, a acuzat Zaharova.

De la începutul crizei, Moscova şi regimul sirian nu încetează să acuze Washingtonul şi puterile occidentale că încearcă să găsească un ‘pretext’ pentru a efectua lovituri împotriva Siriei.

Citeşte şi: Şase oameni au murit după ce un elicopter s-a prăbuşit în Rusia

La mijlocul lunii martie, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov afirmase că rebelii sirieni pregătesc ‘provocări cu recurgerea la arme chimice, în special în Ghouta orientală’, aminteşte AFP.

Moscova a recurs marţi seara la dreptul său de veto în Consiliul de Securitate împotriva unui proiect de rezoluţie american ce viza crearea unui mecanism de anchetă independent privind presupusa folosire a armelor chimice în Siria.