DISTRIBUIȚI
Reuters

Kremlinul şi-a exprimat luni temerea că transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, o măsură ce i-a încântat pe israelieni, dar i-a înfuriat pe palestinieni, va duce la creşterea tensiunilor în Orientul Mijliociu, informează agenţiile de presă Reuters şi TASS, potrivit agerpres.

Transferul Ambasadei SUA în urma deciziei luate în decembrie de preşedintele american, Donald Trump, semnifică o ruptură cu decenii de politică americană în Orientul Mijlociu şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.


Vezi şi: Ciocniri violente între palestinieni şi israelieni înainte de deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim. 16 oameni au fost ucişi – VIDEO

‘Da, avem astfel de temeri’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă Kremlinul nu se teme că această decizie a SUA ar putea alimenta tensiunile în zonă.

Ziua de 14 mai este simbolică în mai multe moduri în Orientul Mijlociu. Statul Israel sărbătoreşte cea de-a 70-a aniversare de la crearea sa, iar administraţia preşedintelui american, Donald Trump, inaugurează noua ambasadă a SUA, transferată de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit Francetvinfo. Ca reacţie, mii de palestinieni şi-au anunţat intenţia de a forţa bariera de la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, chiar dacă îşi pun în pericol viaţa.

Citeşte şi: Cuvântul Londrei ar putea pierde din valoare asupra politicii de securitate şi apărare a UE

Astfel, deja sunt 16 morţi în urma ciocnirilor izbucnite luni între palestinieni şi soldaţii israelieni la frontiera între Fâşia Gaza şi Israel, conform unui nou bilanţ al victimelor difuzat de AFP. Potrivit autorităţilor palestiniene din Gaza, 16 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva sute au fost rănite.

Noua ambasadă americană la Ierusalim îşi deschide luni porţile în clădirea consulatului SUA din cartierul Arnona din Ierusalim, pe fondul protestelor palestiniene în Fâşia Gaza şi Cisiordania.