DISTRIBUIȚI
BBC

Este „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de „sabotaj”, informează AFP, potrivit agerpres.

„Era destul de previzibil” că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Previzibil, stupid şi absurd”, a adăugat el.


Citește și: Zelenski denunţă referendumurile organizate de Rusia – Black News

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt „problematice” pentru Moscova, „pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult”. „Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă”, şi-a exprimat el regretul.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Uniunea Europeană a promis „cel mai ferm răspuns” la acest „sabotaj”, iar guvernul danez a calificat exploziile drept „acte deliberate”.

Chiar dacă UE sau Danemarca nu au precizat pe cine consideră responsabil, Ucraina a afirmat că aceste scurgeri sunt un „act terorist planificat” de Rusia împotriva ţărilor europene.

Peskov a îndemnat „toată lumea să se gândească înainte de a se exprima, să aştepte rezultatele inspecţiilor pentru a şti dacă este vorba de o explozie sau nu”.

Citeşte şi: ONU sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, China cere respectarea ei; SUA vor prezenta o rezoluţie – Black News

„Această situaţie necesită dialog, o interacţiune rapidă între toate părţile (implicate), pentru a şti ce s-a întâmplat. Deocamdată, constatăm o absenţă totală a dialogului”, a adăugat el.

Aceste scurgeri îndepărtează perspectiva unei viitoare reluări a livrărilor de gaz în Europa prin Nord Stream 1, care au fost întrerupte la începutul lui septembrie, în contextul tensiunilor din jurul ofensivei ruse în Ucraina.