DISTRIBUIȚI

Kremlinul a declarat luni că salută oferta Vaticanului de a asigura o platformă de negociere pentru a rezolva conflictul din Ucraina, dar că poziţia Kievului face acest lucru imposibil, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Desigur, salutăm o asemenea voinţă politică, dar având în vedere situaţia de facto şi de jure pe care o avem acum în legătură cu partea ucraineană, astfel de platforme nu au cum fi dorite”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov reporterilor.


Citeşte şi: SUA şi Rusia dispun de modalităţi pentru a gestiona riscurile nucleare – Black News

Papa Francisc a reiterat acum 10 zile că Vaticanul este gata să facă tot ce este posibil pentru a media şi pune capăt conflictului dintre Rusia şi Ucraina, într-un interviu acordat cotidianului italian La Stampa.

De când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu peste nouă luni, mai multe ţări, inclusiv Turcia, Israel şi China, au fost prezentate ca potenţiali mediatori în conflict.

Rusia a acuzat Ucraina că închide perspectiva discuţiilor prin excluderea angajamentului cu preşedintele Vladimir Putin, dar Kievul nu doreşte să accepte ideea de a ceda orice teritoriu confiscat în ceea ce el şi Occidentul văd ca o acaparare de pământuri în stil imperial, aminteşte Reuters.

Citeşte şi: Kazahstanul vrea să naţionalizeze întreprinderile energetice aflate în dificultate

Papa Francisc menţionează frecvent Ucraina în apariţiile sale publice şi a avertizat de mai multe ori că această criză riscă să declanşeze utilizarea armelor nucleare cu consecinţe globale incontrolabile.

Luna trecută, el l-a implorat pentru prima dată direct pe Putin să oprească „spirala violenţei şi a morţii” în Ucraina.