DISTRIBUIȚI
YouTube

Kremlinul a salutat prudent, vineri, primele gesturi ale noii administraţii americane faţă de Iran cu privire la relansarea acordului nuclear internaţional din 2015, din care SUA s-au retras în mandatul preşedintelui Donald Trump, transmite AFP, potrivit agerpres.

”A nu mai face apel la sancţiuni este un lucru bun, un eveniment pozitiv”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu referire la anularea de administraţia Joe Biden a unei proclamaţii unilaterale a predecesorului său privind revenirea la sancţiunile internaţionale contra Teheranului.


Citeşte şi: Triplu gest făcut de americani în privinţa dosarului nuclear iranian

”Presiunea sancţiunilor nu a favorizat realizarea acordului şi a condus situaţia într-un impas”, a adăugat Peskov.

Separat, reprezentantul permanent al Rusiei la organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, Mihail Ulianov, a salutat vineri ”un semnal pozitiv ce confirmă că SUA sunt dispuse la o reluare a funcţionării normale” a acordului.

În afară de anularea proclamaţiei unilaterale, Washingtonul a acceptat o invitaţie din partea Uniunii Europene la discuţii în prezenţa Teheranului şi a anunţat ridicarea restricţiilor impuse deplasărilor diplomaţilor iranieni acreditaţi la sediul ONU de la New York.

Citeşte şi: Un fost parlamentar polonez vrea să fie PREŞEDINTE în Nigeria

În ceea ce-l priveşte, Iranul şi-a reluat vineri apelul adresat Statelor Unite pentru ridicarea tuturor sancţiunilor impuse de fostul preşedinte american Donald Trump.

La jumătatea săptămânii trecute, AIEA a anunţat că Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul dintre reactoarele sale, aceasta fiind o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate de Teheran în acordul din 2015, semnat de Iran şi şase mari puteri – SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania.