DISTRIBUIȚI

Kremlinul a respins orice responsabilitate pentru un atac cibernetic major comis în ultimii ani în Franţa, calificând drept ‘absurde’ orice insinuări la adresa Rusiei, deşi modul de operare constatat de experţii francezi trimite la serviciile de informaţii militare ruse, relatează marţi AFP, potrivit agerpres.

Moscova a dezminţit mereu efectuarea de atacuri informatice împotriva rivalilor săi occidentali, în pofida înmulţirii acuzaţiilor în acest sens atât în Europa, cât şi în SUA, după piratarea mai multor instituţii şi companii occidentale.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Vanuatu

‘Rusia nu a avut niciodată, nu are şi nu poate avea nicio legătură cu criminalitatea cibernetică”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Agenţia franceză pentru securitatea sistemelor de informaţii (Anssi) a comunicat luni despre o intruziune informatică, care a afectat ‘numeroase entităţi franceze’ din 2018 sau chiar din 2015, prin intermediul software-ului francez Centreon, printre ai cărei clienţi sunt mari companii şi Ministerul Justiţiei francez.

Anssi, responsabilă de securitatea informatică pe teritoriul Franţei, a stabilit că atacul prezenta ‘numeroase similarităţi cu modul de operare al (grupării de hackeri) Sandworm, constatat în atacuri precedente’, grup suspectat ca având legături cu Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU).

Citeşte şi: Atac cu rachete asupra unei baze americane din Erbil

Dar Anssi nu a acuzat explicit Rusia, conform practicii sale, limitându-se la expertiza tehnică a atacurilor.

‘Această formulare este puţin absurdă’, a spus Peskov, subliniind:’Nu se poate spune că Rusia este vizată’.