DISTRIBUIȚI
Euronews

Otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia ‘nu este problema’ Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit mai multor publicaţii britanice, premierul britanic Theresa May, care va prezida luni o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate, ar urma să denunţe implicarea Rusiei în acest incident.


Citeşte şi: ALERTĂ! Campionatul de fotbal din Grecia a fost SUSPENDAT pe termen nelimitat! Patronul lui PAOK va fi arestat!

‘În orice caz, asta nu e problema noastră. Cetăţeanul rus menţionat a lucrat pentru unul dintre serviciile speciale britanice, incidentul a avut loc pe teritoriul britanic şi nu este în niciun fel problema Rusiei, cu atât mai puţin a liderilor săi’, le-a spus Peskov jurnaliştilor.

Întrebat despre afirmaţiile apărute în mass-media britanice despre posibila implicare a Moscovei, oficialul rus a spus că ‘nu a auzit declaraţii ale politicienilor britanici potrivit cărora Rusia ar fi implicată’.

Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei. De atunci, ei se află spitalizaţi în stare foarte gravă.

Citeşte şi: Un avion de pasageri s-a prăbuşit pe aeroportul din Kathmandu

Skripal, fost colonel GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse), a fost arestat în Rusia în decembrie 2004 pentru că a dezvăluit secrete către serviciul britanic de informaţii externe (MI6) şi s-a refugiat în Marea Britanie după ce a fost eliberat, în 2010, în urma unui schimb de spioni.

Moscova a calificat drept ‘propagandă’ acuzaţiile privind implicarea Moscovei în otrăvirea lui Skripal, incident care aminteşte de moartea lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent al FSB (serviciul de spionaj rus) şi opozant faţă de Vladimir Putin, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu-210, o substanţă radioactivă. Cazul a provocat o criză diplomatică între Rusia şi Marea Britanie, care a fost, printre alte state, una dintre cele mai puternice susţinătoare a sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru rolul acesteia în criza din Ucraina.

Citeşte şi: UN elicopter s-a prăbușit la New York. Mai mulți morți