DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Kremlinul a respins luni decizia adoptată sâmbătă de Tribunalul maritim internaţional cu sediul la Hamburg, care a somat Rusia să-i elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni pe care îi deţine după capturarea lor împreună cu trei nave militare ale Ucrainei la 25 noiembrie anul trecut, în urma incidentului din apropierea strâmtorii Kerci, în Marea Neagră, informează agenţiile de presă Reuters şi TASS, potrivit agerpres.

Moscova consideră că tribunalul de la Hamburg, creat prin Convenţia ONU din 1982 privind dreptul mării, printre semnatarele căreia se numără şi Rusia şi Ucraina, nu are competenţa de a examina incidentul survenit anul trecut lângă strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov.


Citește și : Trump dă asigurări în Japonia că nu-şi doreşte schimbarea regimului din Iran

‘Convenţia privind dreptul mării din 1982 nu se aplică strâmtorii Kerci’, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, fără alte explicaţii. Conform presei ruse, Moscova consideră incidentul dreptul unul militar, care depăşeşte competenţele acestei instanţe.

Tribunalul de la Hamburg a decis că Moscova ar trebui să-i elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni imediat, iar ambele ţări să se abţină de la orice acţiune care ar putea agrava disputa.

Kremlinul se pronunţă pentru continuarea anchetei şi organizarea unui proces în cazul celor 24 de marinari, pe care Rusia îi acuză de încălcarea apelor sale teritoriale, scrie presa de la Moscova.

Forţele de coastă ruse au deschis focul şi au sechestrat trei nave militare ucrainene, cu tot echipaje, pe motiv că acestea ar fi intrat în apele teritoriale ruse în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014. Kievul a acuzat Rusia de ‘agresiune’ şi a indicat, pe baza unor înregistrări şi interceptări radio, că incidentul a avut loc în apele internaţionale.

Citește și : Extrema-dreaptă germană are un nou inamic politic