DISTRIBUIȚI
BBC

Este absurd să acuzi Rusia de minciună, a reacţionat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce Londra a calificat drept ‘minciuni şi fantezii’ afirmaţiile făcute joi într-un interviu pentru RT (Russia Today, pro-Kremlin) de către cei doi ruşi, acuzaţi de Londra că sunt agenţi GRU (Serviciul de informaţii militar rus) care au încercat să-l otrăvească pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica sa Iulia în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei), relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Minciunile şi fantezii fabricate în acest interviu acordat unei televiziuni publice ruse sunt o insultă la adresa inteligenţei publicului. Mai mult, ele sunt profund ofensatoare pentru victimele acestui atac şi pentru cei apropiaţi lor’, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Theresa May.


Citeşte şi: Cadou EXCENTRIC pentru Erdogan. Emirul Qatarului i-a dăruit preşedintelui turc cel mai scump avion

‘A acuza Rusia de minciună după declaraţiile celor doi cetăţeni ruşi este absurd. Ei sunt simpli cetăţeni. Nu au nicio legătură cu guvernul rus’, a afirmat Peskov.

Dmitri Peskov a precizat că este ‘puţin probabil’ ca Vladimir Putin să fi văzut interviul cu Ruslan Boşirov şi Aleksandr Petrov, acuzaţi că sunt agenţi GRU, dar care s-au prezentat ca simpli turişti, care au ajuns în mod accidental la Salisbury în ziua în care a fost otrăvit Serghei Skripal şi fiica sa Iulia.

Întrebat dacă Rusia ar accepta ca Ruslan Boşirov şi Aleksandr Petrov să meargă în Marea Britanie pentru a fi interogaţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că ‘nu poate răspunde pentru că nu ştim’ dacă britanicii vor dori sau nu să-i audieze.

‘Ei nu au încălcat nicio lege pe teritoriul rus şi nu ştim dacă au încălcat o lege oriunde altundeva în lume’, a adăugat el.

Citeşte şi: Probleme mari la reţeaua de gaze din Boston. Zeci de explozii şi incendii au dus la rănirea mai multor oameni – VIDEO

Marea Britanie a atribuit Moscovei responsabilitatea pentru acest atac, aflat la originea unei grave crize diplomatice între Kremlin, care neagă orice implicare, şi Occident.

Cei doi Skripal au supravieţuit otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok, la fel şi poliţistul care s-a contaminat în timp ce le acordase ajutor. În iunie, alte două persoane s-au contaminat cu aceeaşi substanţă. Dawn Sturgess, de 44 de ani, mamă a trei copii, a fost spitalizată în stare critică şi a decedat la 8 iulie. Prietenul ei, Charlie Rowley, a putut să părăsească spitalul câteva zile mai târziu.