DISTRIBUIȚI

Kremlinul a negat luni că Rusia le-ar fi plătit bani talibanilor pentru a ucide militari americani în Afganistan, cum a scris ziarul The New York Times, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

”Aceste afirmaţii sunt o minciună”, a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Citește și: Boris Johnson va anunța un vast plan de relansare economică în UK

”Regretăm din nou că media internaţionale, odinioară importante, respectate şi de înalt nivel, nu se sfiesc să publice tot mai frecvent ştiri mincinoase”, a adăugat Peskov, care a estimat că acest comportament dăunează ”renumelui şi prestigiului” respectivului cotidian. El a susţinut că preşedintele Vladimir Putin încă nu a discutat despre această problemă cu omologul său american.

Peskov s-a referit şi la reacţia preşedintelui Donald Trump, care a asigurat că nu l-a informat nimeni despre presupuse plăţi şi a catalogat The New York Times drept ”cotidian de ştiri false”.

”Nimeni nu a fost mai dur cu Rusia decât Administraţia Trump”, a mai spus liderul de la Casa Albă, care a cerut cotidianului menţionat să dezvăluie sursa ”anonimă” pe care o invocă în ştirea sa.

The New York Times, care citează în acea ştire surse oficiale neprecizate, a scris că unii militanţi islamişti sau elemente asociate acestora au primit din partea Rusiei bani pentru a ucide soldaţi occidentali în Afganistan.

Citește și: Andrzej Duda câștigă primul tur al alegerilor din Polonia și intră în FINALĂ cu primarul Varșoviei

Informaţia a fost dezminţită şi de talibani, care au transmis agenţiei EFE că, în cele aproape două decenii de război, nu au primit niciodată ajutor militar din partea altor ţări şi nici din partea Rusiei.

În ultimii doi ani Rusia a găzduit mai multe runde de negocieri între diferitele grupări politice afgane şi, la fel ca talibanii, susţine retragerea trupelor americane.

Anul trecut au murit în Afganistan 20 de soldaţi americani în confruntări armate.