DISTRIBUIȚI
AFP

O decizie a justiţiei care menţionează prezenţa trupelor ruse în regiunile separatiste în război în estul Ucrainei a pus joi în încurcătură Kremlinului, care a evocat o „eroare” a tribunalului, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Un tribunal din Rostov-pe-Don, oraş apropiat de frontiera ucraineană, a publicat pe site-ul său de internet o decizie care îl condamna în noiembrie pentru „corupţie” pe un fost responsabil al unei companii care a declarat în faţa Curţii că a livrat provizii militarilor ruşi staţionaţi în regiunile separatiste Lugansk (LNR) şi Doneţk (DNR).


Citește și : Rusia vrea negocieri de securitate rapide şi o nouă convorbire între Putin şi Biden

„Această hrană era destinată unităţilor forţelor armate ale Federaţiei Ruse desfăşurate în DNR şi LNR”, menţionează această decizie, consultată de AFP, dar apoi înlăturată de pe site-ul tribunalului.

„Este vorba probabil despre o eroare comisă de cei care au scris textul, pentru că este imposibil. Nu au existat niciodată trupe ruse pe teritoriul acestor republici autoproclamate”, a reacţionat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de jurnalişti.

Contactat de AFP, serviciul de presă al tribunalelor regiunii Rostov-pe-Don nu a recunoscut greşeala, dar a precizat că a preluat afirmaţiile inculpatului fără a le verifica.

„Tribunalul nu a procedat la o verificare a acestor depoziţii şi nu a putut să facă acest lucru”, a menţionat serviciul de presă.

Inculpatul condamnat, V. Zabaluev, este prezentat de tribunal drept directorul regional adjunct al unei societăţi ruse, Tehnologhia, care furniza alimente armatei.

Potrivit tribunalului, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a fost implicat în transmiterea către un responsabil al Ministerului rus al Apărării a unor mite estimate la 990.000 de ruble (12.000 de euro) între ianuarie şi noiembrie 2019, pentru a facilita livrări.

Pentru guvernul ucrainean această afacere este dovada implicării directe a Moscovei în conflictul din Ucraina.

„Tribunalul Kirovski din Rostov-pe-Don a semnat mărturii” care vor „întări ‘mâna’ Ucrainei în procedurile împotriva Rusiei în faţa tribunalelor internaţionale”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko.

„Nu este suprinzător că ruşii au retras această decizie (de pe site-ul tribunalului). Dar asta nu va fi suficient pentru a ascunde crimele Rusiei în Ucraina”, a adăugat el.

Din primăvara lui 2014, estul Ucrainei este teatrul unui război între Kiev şi separatişti care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Moscova, în pofida infirmărilor sale repetate, este considerată susţinătorul politic şi militar al acestor forţe pro-ruse şi este chiar acuzată că le sprijină în teren.

Citește și : NATO respinge solicitarea Rusiei de a renunţa la aderarea Ucrainei

Ucraina este în prezent în centrul noilor tensiuni între Moscova şi occidentali, aceştia afirmând că Rusia comasează soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unei posibile operaţiuni militare.

Kremlinul respinge aceste acuzaţii şi susţine, dimpotrivă, că Rusia este ameninţată de NATO, care înarmează Ucraina şi intensifică desfăşurările de mijloace aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre.