DISTRIBUIȚI
Sputnik Moldova

Kremlinul a pledat luni pentru ‘continuitate’ în relaţiile sale cu Berlinul, la o zi după alegerile legislative din Germania, ce vor fi urmate de negocieri dificile, aşa cum se anticipează, pentru desemnarea succesorului Angelei Merkel, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Bineînţeles, mizăm pe continuitate în relaţiile noastre bilaterale. Avem interesul ca această relaţie să continue şi să se dezvolte şi mai mult’, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.


Citeşte şi: San Marino a votat pentru legalizarea avortului – Black News

Potrivit acestuia, Kremlinul ‘urmăreşte cu mare atenţie’ procesul electoral din Germania. Peskov a recunoscut că Moscova şi Berlinul ‘nu sunt la adăpost de divergenţe’, subliniind totodată că cele două ţări înţeleg că ‘problemele (dintre ele) pot şi trebuie rezolvate doar prin dialog’.

‘Noi înţelegem că procesul de formare a unei coaliţii va fi lung, complex, vom vedea ce va fi’, a adăugat el.

Rusia şi Germania rămân parteneri comerciali majori, în pofida sancţiunilor şi tensiunilor de la începutul crizei ucrainene şi a anexării Crimeii de către Moscova în 2014.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au evidenţiat mereu că între ei există o adevărată relaţie de lucru, notează AFP.

Acest aspect este ilustrat de summiturile pentru găsirea unei soluţii la conflictul din Ucraina (formatul Normandia – Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia), proces aflat în prezent în impas, sau prin conducta de gaze pe sub Marea Baltică Nord Stream 2.

Social-democraţii germani, aliaţi ai blocului conservator CDU/CSU al Angelei Merkel în ultimul guvern, în care capul lor de listă, Olaf Scholz, a deţinut funcţia de ministru de finanţe şi vicecancelar, sunt pe aceeaşi linie cu ea în dosarul ucrainean.

Referitor la gazoductul Nord Stream 2, denunţat de numeroase state europene şi care trebuie să aprovizioneze Europa cu gaze cât de curând, Scholz a afirmat că Moscova a dat garanţii că acesta nu va servi ca armă politică.

Citeşte şi: Premierul peruan ameninţă că NAŢIONALIZEAZĂ cel mai mare câmp de gaze naturale din America de Sud – Black News

‘Este vorba despre a face astfel încât garanţiile date de Rusia în legătură cu activitatea sa (a gazoductului) să fie acceptate’, a adăugat el.

Într-o vizită de adio la Moscova în luna august, Angela Merkel ceruse fără succes eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, pe care Germania l-a găzduit şi căruia i-a acordat îngrijiri după otrăvirea sa cu agent neurotoxic de uz militar Noviciok, pentru care Navalnîi acuză Kremlinul.