DISTRIBUIȚI
Sputnik

Rusia a început stabilirea unei prezenţe militare permanente la bazele navală şi aeriană din Siria, a declarat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, după ce parlamentul de la Moscova a ratificat acordul cu Damascul care consolidează prezenţa Rusiei în Siria, transmite Reuters, citând agenţia RIA.

Acordul prevede extinderea facilităţii navale de la Tartous, singura bază navală a Rusiei în Mediterana, şi oferă navelor militare ale Rusiei acces în apele şi porturile siriene, a declarat pentru RIA Viktor Bondarev, şeful comisiei pentru securitate şi apărare din Consiliul Federaţiei (camera legislativă superioară), conform agerpres .


‘Săptămâna trecută, comandantul-şef (preşedintele Vladimir Putin) a aprobat structura şi bazele de la Tartous şi Hmeimim. Am început formarea unei prezenţe permanente acolo’, a declarat Şogiu, citat de agenţia RIA.

Citește și : Peste 5.000 de peruani au manifestat împotriva grațierii acordată fostului preşedinte Alberto Fujimori

Potrivit RIA, acordul va permite Rusiei să menţină 11 nave de război la Tartous, inclusiv nave cu propulsie nucleaăe. Acordul a fost încheiat pe 49 de ani şi va putea fi prelungit.

Baza aeriană de la Hmeimim, de unde Rusia a lansat numeroase atacuri în sprijinul forţelor preşedintelui Bashar al-Assad în războiul împotriva rebelilor sirieni, va putea fi folosită de Rusia pe termen nelimitat, conform prevederilor acordului.