DISTRIBUIȚI
Sputnik

Rusia ‘nu are nimic de a face’ cu scandalul politic din Austria, unde difuzarea unei înregistrări video compromiţătoare pentru liderul naţionalist Heinz-Christian Strache a dus la căderea coaliţiei aflate la putere, afirmă luni Kremlinul, citat de AFP, potrivit agerpres.

‘Este o istorie cu care nu avem nimic de a face şi care nu poate avea nimic de a face cu noi’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu privire la înregistrarea video respectivă.


Citeşte şi: Trump ameninţă Iranul: ‘Dacă vrea să se bată, va fi sfârşitul oficial!’

Difuzarea vineri a acestei înregistrări în care Strache şi unul dintre locotenenţii săi vorbesc cu o interlocutoare care se prezintă drept nepoata unui oligarh rus a declanşat un seism politic în Austria. Ei evocă în special acordarea unor contracte publice austriece în schimbul unui sprijin financiar.

În urma scandalului, Strache s-a retras de la conducerea Partidului Libertăţii din Austria (FPOe), dar şi din postul său de vicecancelar în guvernul cancelarului Sebastian Kurz.

Citeşte şi: Gărzii Revoluţionare iraniane NU îi este frică de-un război cu americanii

‘Nu pot emite păreri despre apariţia acestei înregistări video, deoarece aceasta nu are nimic de a face cu Rusia, nici cu preşedintele, nici cu guvernul. Nu ştim cine este această femeie, dacă ea este de naţionalitate sau de origine rusă’, a adăugat Peskov.

Oligarhul Igor Makarov, a cărui presupusă nepoată ar fi protagonista înregistrării, a declarat duminică pentru ediţia rusă a revistei Forbes că ‘a fost singurul copil la părinţi’ şi că nu o cunoaşte pe femeia din înregistrare.